Zenica

Protest radnika “Metalnog”

Protest radnika Metalnog
Protest radnika Metalnog
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupa radnika zeničkog privatnog preduzeća “Metalno“, koji su prije petnaestak dana obustavili svoje radne aktivnosti, okupila se na mirnom protestu ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražeći pomoć u rješavanju njihovih problema.

Traže da im vlasnici i menadžment preduzeća odmah isplate dvije plaće, nakon čega bi ponovno počeli s radom, a zahtijevaju da im ubuduće plaće budu redovno isplaćivane.

Preduzeće “Metalno” Zenica je godinama bilo uspješna kompanija s oko 400 zaposlenih. Zbog nedostatka poslova nastali su problemi i danas je u ovoj firmi na platnom spisku oko 180 radnika.

S predstavnicima radnika razgovarali su ministar za privredu ZDK-a Zvonimir Anđelić i pomoćnik ministra Amir Abazović, koji su kazali da se radi o privatizovanom preduzeću koje je u ingerenciji Federalne agencije za privatizaciju te da su se njihovi problemi trebali ranije rješavati kroz sindikalno organiziranje radnika.

Mirni protest radnici preduzeća “Metalno” nastavili su u firmi, koja je smještena u naselju Drivuša, gdje bi tokom dana trebali razgovarati s direktorom kompanije o mogućnosti isplate dvije plaće.

Radnici su najavili da će, ukoliko ne uspiju realizirati svoje zahtjeve s menadžmentom preduzeća, svoje proteste nastaviti ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.
Saopćenje Ministarstva za privredu
Danas je Zvonimir Anđelić, ministar za privredu u Vladi ZDK, primio predstavnike grupe radnika privrednog društva “Metalno” d.d. Zenica.
Razlog dolaska pred zgradu Vlade Kantona je 8-10 neisplaćenih plaća, neuplaćeni doprinosi duži niz godina i druge naknade, te sumnje u mnoge nezakonitosti u ovom privrednom subjektu, kako su istakli radnici.
U toku razgovora radnici su istakli sljedeće zahtjeve:

• Angažiranje svih relevantnih faktora na rješavanju statusa radnika, posebno nadzornih organa na nivou Kantona i Federacije BIH;
• Revizija privatizacije;
• Isplata dijela plaće u minimalnom iznosu od 1.000,00 KM, do stvaranja uslova za isplatu dugujućih 8-10 plaća.

Na molbu predstavnika radnika, dogovoreno je da Ministarstvo za privredu uputi informaciju nadležnom federalnom ministarstvu i isto upozna sa istaknutim zahtjevima tokom razgovora,
premda su ograničene mogućnosti samom činjenicom, što je “Metalno” d.d. Zenica privatno preduzeće.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno