Info

Prošle godine u BiH vraćeno više od 1.900 građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prošle godine u BiH vraćeno više od 1.900 građana – Na osnovu sporazuma o readmisiji u BiH u prošloj godini vraćeno je 1.939 lica, a zbog trenutne migrantske krize u Evropi, samo iz Njemačke postoje najave za povratak oko 4.000 državljana BiH kojima je odbijen zahtjev za azil.

Ovaj podatak navodi se u informaciji o prihvatu i integraciji državljana BiH vraćenih po osnovu sporazuma o readmisiji koju je danas je u Sarajevu usvojio Savjet ministara BiH.

Najveći broj povratnika u Federaciji BiH (FBiH) registrovan je na području Tuzle (155) i Sarajeva (79), dok je na području Republike Srpske najveći broj povrataka registrovan na području Bijeljine (39) i Zvornika (30). U informaciji je istaknuta dobra saradnja nadležnih institucija na svim nivoima u ovoj oblasti i navedeno da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastaviti sa unapređivanjem sistema koordinacije između svih uključenih institucija i organizacija na nivou BiH i na nižim nivoima vlasti.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u završnoj je fazi pripreme projekta “Integrisani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji” – faza tri, koji će ojačati sposobnost institucija BiH da odgovore na ubrzanu dinamiku prihvata državljana BiH koji se vraćaju po ovom osnovu, saopšteno je iz Savjeta ministara.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno