Biznis

Najsigurnija godina u istoriji avijacije!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prošla je godina po nekim mjerilima bila najsigurnija u istoriji komercijalne avijacije, uprkos dvije teške nesreće aviona avikompanije Malaysia Airlines u kojima je poginulo na stotine ljudi, saopćilo je u ponedjeljak vodeće industrijsko tijelo.

Iako je broj ljudi poginulih u fatalnim nesrećama u 2014. viši u prosjeku nego u posljednjim godinama, broj fatalnih nesreća u poređenju s ukupnim brojem letova bio je rekordno nizak, navodi Međunarodno udruženje zračnog saobraćaja (IATA).

“Iako je avijacijska suigurnost punila naslovnice u 2014., podaci pokazuju da se nastavlja poboljšavati sigurnosni nastup”, navodi u saopćenju Tony Tyler, generalni direktor IATA-e i čelni čovjek agencije, prenosi Reuters.

IATA, koja zastupa oko 250 aviokompanija, navodi u redovnom godišnjem izvještaju o sigurnosti zračnog saobraćaja, da je bilo 12 fatalnih nesreća u 2014. godini s 461-om pogibijom, naspram 19 fatalnih nesreeća i 517 žrtava u periodu između 2009 i 2013.

Statistika IATA-e za 2014. godinu ne uključuje gubitak aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 koji je oboren projektilom zemlja-zrak u Ukrajini u junu, i to stoga nije navedeno kao nesreća.

“Za javnost koja koristi letove zračna tragedija je zračna tragedija, bez obzira kako se svrstava. U 2014. smo vidjeli smanjenje broja fatalnih nesreća – i to bi bilo tačno čak i da uključimo let MH17 u ukupnu brojku”, izjavio je Tyler.

Tyler, koji je nazvao gubitak MH17 s 298 putnika i članova posade “neprihvatljivim činom agresije”, dodao je da bi vlade i industrija trebale pronaći način smanjenja rizika letova iznad zona sukoba.

“To uključuje bolju diobu ključnih informacija o sigurnosnim rizicima po civilnu avijaciju”, kazao je.

Druga nesreća koja je privukla veliku pažnju javnosti u 2014. bio je nestanak aviona Malasiya Airlinesa 8. marta prošle godine s 239 putnika i članova posade, koji je postao jedna od najvećih misterija u stioriji avijacije.

Obimna potraga u južnom dijelu Indijskog okeana, gdje su satelitski podaci pokazali da je Boeing 777-200ER pao nakon što je skrenuio sa svoje prvobitne rute, nije pronašla nikakav znak aviona. Izvještaj o istrazi koji je objavljen u nedjelju nije oktrio ništa novo.

Međunarodna organizacija za civilnu acijaciju (ICAO), agencija UN-a koja regulira globalnu avijaciju, predložila je nakon nesreće MH370 da komercijalni avioni izvještavaju o svojim položajima svakih 15 minuta umjesto trenutne norme od 30 do 40 minuta.

Time će se poboljšati kapaciteti globalnog praćenja komercijalnih aviona i nalaženja udaljenih mjesta pada u mnogo bržem roku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno