Info

Devet hiljada mikroorganizama u našim domovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prašina u našim domovima sadrži u prosjeku 9.000 različitih vrsta mikroba, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Istraživači sa Univerziteta Kolorado u Bolderu analizirali su prašinu iz 1.200 domaćinstava širom SAD. Oni su otkrili da se tipovi bakterija i gljivica razlikuju u zavisnosti od toga gdje se kuća nalazi, ko u njoj živi i da li u kući borave kućni ljubimci. Doktor Noa Fijerer, profesor ekologije i evolutivne biologije, koji je proveo istraživanja, rekao je da se radi o osnovnoj prirodnoj istoriji.

“Mi već izvjesno vrijeme znamo da u našim domovima žive mikrobi. Sada analiziramo njihovo variranje u različitim staništima”, rekao je on, prenio je BBC. Volonteri iz 1.200 kuća iz SAD poslali su uzorke prašine istraživačima. Oni su skupljali prašinu i prljavštinu sa ivice iznad vrata, što je dio koji se obično zanemari prilikom čišćenja. Genetskom analizom utvrđeno je da u prosječnom domaćinstvu živi više od 2.000 različitih gljivica, uključujući apsergilus, penicilijum, alternariju i fusarijum. Ipak, tačan sastav gljivičnog ekosistema zavisio je od lokacije kuće.

“Većina gljivica koje vidimo u kući dolaze iz područja van kuće. One u kuću ulaze preko naše odjeće, ili kroz otvorene prozore i vrata”, rekao je Fijerer.

Takođe, utvrđeno je da u prosječnom domaćinstvu ima oko 7.000 različitih tipova bakterija, u zavisnosti od toga ko živi u kući.

Primjećene su različite bakterije ako u kući žive samo muškarci ili samo žene ili ako ima i kućnih ljubimaca.

Fijerer je rekao da ljudi uopšte ne treba da brinu zbog postojanja mikroba u kući jer su oni potpuno bezopasni.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno