Biznis

Prosječna satnica u EU 22,8 eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prosječna satnica u EU 22,8 eura – Prostor Balkana je veliki imigracioni prostor. Mnogi građani iz regiona u potrazi za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice.

Prema podacima Eurostata, prosječna stopa kompenzacije zaposlenih u Evropskoj uniji, u pogledu zarada, plata i socijalnih doprinosa koje uplaćuje poslodavac, kreće se od 44 eura u okolini Brisela i u Luksemburgu, do ispod četiri eura u tri regije u Bugrskoj.

Prosječna satnica u Evropskoj uniji 2016. godine bila je 22,8 eura.

Satnice su često najviše u regiji u i oko prijestonice država. Tu su izuzeci Njemačka, Velika Britanija, Italija, Španija i Grčka.

Prosječna satnica u Sloveniji iznosi 16,1 eura, a u Hrvatskoj 8,6 eura. Najveća prosječna satnica je Danskoj 38,9 Eura i u Belgiji gdje se sat rada plaća 38 eura. Na dnu liste su Bugarska sa 4,7 i Rumunija sa 5,1 po satu.

Na sredini ljestvice su R. Irska sa 28,3 i Španija sa 19,4 eura.

vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno