Zenica

Proširiti mrežu sigurnih kuća i na druge općine u ZDK-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje “Medica“ Zenica prezentiralo je članovima Kantonalnog koordinacionog tijela te direktorima i osobama zaduženim za rad na predmetima nasilja iz lokalnih centara za socijalni rad i pripadnicima policije, revidirani Protokol o saradnji u pružanju zaštite, podrške, pomoći i zbrinjavanju žrtava nasilja u porodici i zajednici i prevenciji nasilja ZDK-a.

Pred kraj prošle godine, Ministarstvo rada, socijalne zaštite i izbjeglica te još četiri nadležna kantonalna ministarstva potpisali su s “Medicom” usaglašeni protokol, s ciljem pružanja adekvatnije podrške, pomoći, zaštite i zbrinjavanja u Sigurnu kuću tog udruženja žrtvama nasilja u porodici.

– Protokolom smo željeli da primijenimo Zakon o zaštiti od nasilja u porodici iz 2013. godine te da ga harmoniziramo sa Istanbulskom konvencijom, koju je naša država ratificirala 2014. Od država koje su ratificirale tu inicijativu, traži se da, između ostalog, poduzmu sve mjere kako bi žrtve nasilja u porodici i zajednici – žene, djevojčice i djeca, imali adekvatnu podršku te pomoć u Sigurnoj kući, ali i da ta pomoć bude brza i efikasna – istakla je direktorica “Medice” dr. Sabiha Husić.

ZDK i “Medica” su, kako je rečeno, lideri u nastojanju da zbrinu žrtve nasilja, ali ipak postoje teškoće u zbrinjavanja u Sigurnu kuću u Zenici, koja je jedina sigurna kuća u tom kantonu pa bi bilo nužno proširiti mrežu i na druge općine u ZDK-u.

-Vidjeli smo da Sigurna kuća nije lako dostupna svim žrtvama nasilja, koje trebaju taj oblik zbrinjavanja, zbog čega se i radila izmjena Protokola. Željeli smo omogućiti da, ne samo centri za socijalni rad i policija mogu zbrinuti žrtve u Sigurnu kuću, nego i da stručni tim Medice, koji radi već tri decenije, ima mogućnost da napravi procjenu te da zbrine žrtve – objašnjava Husić.

Efekti protokola, ističe, već se vide, jer su već u januaru ove godine imali oko 80 posto popunjenosti kapaciteta svoje sigurne kuće, koja može da primi 25 osoba.

Pomoćnik u Ministarstvu rada, socijalne politike i izbjeglica Edin Arnaut ističe da je to ministarstvo nosilac aktivnosti na izradi programa i protokola za zbrinjavanje žrtava nasilja te da u kontinuitetu podržava i rad Koordinacionog tijela.

-Mi smo vodeći kanton kada je u pitanju implementiranje ove regulative i praćenja ove oblasti. Ali, ima još puno toga da se uradi. Nastojimo da mrežu proširimo na lokalne zajednice, koje također trebaju da uspostave svoja koordinaciona tijela – naglašava Arnaut.

ZDK se potpisivanjem Protokola obavezao da će sa 30 posto, odnosno 108.000 KM na godišnjem nivou, nastaviti subvencionirati rad Sigurne kuće “Medica” Zenica. Ostalih 60 posto sredstava, po Zakonu o zaštiti žrtava nasilja Federacije Bosne i Hercegovine, treba da osigura FBiH.

Do sada su finansiranje sigurnih kuća, sa po 30 posto potrebnog iznosa, obezbjeđivali kantoni i lokalne zajednice, a FBiH je osiguravala preostalih 40 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno