Ljudi

PRONAŠLI SMO VIDEO: Amel Tuka je i 2014., kad nije bio planetarno poznat atletičar, na djelu pokazivao svoju humanost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PRONAŠLI SMO VIDEO: Amel Tuka je i 2014., kad nije bio planetarno poznat atletičar, na djelu pokazivao svoju humanost-  Atletski šampion, bh. rekorder i najbrži Evropljanin na 800 metara Amel tuka poznat je po nizu svojih humanitarnih aktivnosti, humanih poteza i odazivanju na sve moguće akcije. Da se ne radi o “potezima popularne osobe”, nego da se takav treba i roditi, mogu posvjedočiti oni koji Amela znaju prije nego je postao planetarno poznato ime.

Zahvaljujući novinaru Ademu Mecavici i kolegama sa Tv 1 televizije, Zenicablog snimak iz njihove arhive nastao u maju 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu državu. Amel je, sa prijateljima iz Kaknja, priskočio u pomoć i radio na rasčišćavanju posljedica prirodne katastrofe. On se nije tu zaustavio, nego je u udaljena sela, koja su ostala bez putnih komunikacija na području Topčić Polja (Zenica) sa prijateljima na svojim leđima nosio humanitarnu pomoć.

Podsjetimo, Amel se atletikom se počeo baviti 2008, kad je kao učenik 3. razreda STŠ “Kemal Kapetanović” iz Kaknja, učestvovao na Malim olimpijskim igrama u Zenici i pobijedio u utrci na 400 m. Trener AK Zenica Halid Sedić pozvao ga je na razgovor, nakon kojeg je Tuka postao član tog kluba.

Budući da je živio u Kaknju, morao je svakodnevno dolaziti na treninge u Zenicu. Samo nekoliko mjeseci kasnije zabilježio je svoj prvi uspjeh: pobijedio je na 400 i 800 m na juniorskom prvenstvu BiH. Slijedio je ulazak u reprezentaciju i učešće na Balkanskom juniorskom prvenstvu u atletici u Grčkoj, gdje je bio treći. Nakon ovog uspjeha proglašen je atletskim otkrićem godine u BiH. ]

Od 2010. stalni je član seniorske reprezentacije na takmičenju Treće lige Evropskog ekipnog prvenstva i na svim takmičenjima bio je na pobjedničkom postolju. U junu 2013. pobijedio je na takmičenju Treće lige Evropskog ekipnog prvenstva, a mjesec kasnije, na Evropskom prvenstvu U-23, osvojio je 3. mjesto na 800 m i postavio svoj prvi nacionalni rekord 1:46.29..

U godini kad je nastao ovaj snimak, 2014., Amel osvaja bronzanu medalju na Balkanskom prvenstvu u Piteștiju da bi na svom drugom Evropskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji u Zürichu bio šesti s novim nacionalnim rekordom od 1:46.12.

U 2015. osvaja zlatnu medalju na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, a, 1. jula 2015, na mitingu u Velenju, postavio je novi nacionalni rekord, pobijedivši rezultatom 1:44.19. Rekord je popravio već nakon 10 dana, pobijedivši i u Madridu s vremenom 1:43:84. Šest dana kasnije, u svom prvom nastupu na nekom od mitinga Dijamantne lige u karijeri, ponovo je popravio lični i nacionalni rekord pobijedivši u Monaku s vremenom 1:42.51. To je bilo najbolje vrijeme sezone 2015. u tom trenutku, 32. rezultat svih vremena i 4. u Evropi.

Na SP 2015. u Pekingu ostvario je rezultat karijere osvojivši bronzanu medalju iza svjetskog rekordera Davida Rudishe i Poljaka Adama Kszczota. To je najveći uspjeh u historiji bosanskohercegovačke atletike. U Bruxellesu, završnom mitingu Dijamantne lige 2015, osvojio je 3. mjesto, što mu je bilo dovoljno i za 3. mjesto u ukupnom poretku ove discipline. A onda se nastavljaju nagrade, priznanja, medalji, rekordi…. Na OI u Rio de Janeiru je ukupno imao 12. vrijeme.

Ove godine, već se plasirao na finalno takmičenje Dijamantne lige sa najboljim rezultatom na 800. metara nekog Evropljanina, a u “međuvremenu” je neprikosnoven u BiH, na Balkanskim takmičenjima, prvenstvima, u Evropi, te među najbržim na 800, a često i na 400 metara u svijetu.

U danu kad objavljujemo ovu informaciju, Amel je učestvovao na pojedinačnom državnom prvestvu u atletici, u svom rodnom gradu, Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno