Biznis

Promovirana Zenička unija startupa ZEUS i potpisano novih devet ugovora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Zeničke razvojne agencije ZEDA je predstavljanja novoosnovana Zenička unija startupa ZEUS, koja će okupljati startup preduzeća iz tog grad te biti članica Udruženja poslodavaca Zenice.

– Mala su preduzeća beskrajno bitna, ja bih rekao da su ona budućnost ovog grada. Vrlo se često radi o ljudima koji su već radili neki posao, možda su radili i “nacrno”, ali sada su odlučili da se registriraju i da sami sebi omoguće razvoj. Ne možete raditi “nacrno” i razvijati se – smatra Mladen Perić, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Zenice, koji je napomenuo kako je Grad Zenica učinio veliki korak time što je takvim preduzećima pružio podršku da se registriraju.

– Mi smo, sada, odlučili da ne pustimo te ljude na “vjetrometinu”, nego da im pružimo ono što možemo. Odlučili smo im dodjeliti mentore, naše iskusne poslodavce, koji će im bez ikakve naknade pomoći da prođu “dječije bolesti”. Mi ćemo nastojati da se kontinuirano uključuju u ovu unije te da koriste usluge našeg udruženja – kazao je Perić, koji je napomenuo kako je za sada 11 zeničkih privrednika s iskustvom odlučilo uzeti učešće u podršci mladim poduzetnicima kroz mentorstvo, ali da će ta brojka rasti.

Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica, kako je istakla pomoćnica gradonačelnika i šefica te službe Amra Mehmedić, nastoji pružiti novim poslodavcima što bolje uslove za privredni ambijent u tom gradu pa su odlučili i podržati ideju o formiranju Unije ZEUS, koju je pokrenulo Udruženje poslodavaca Zenice.

– Uspjeli smo u protekle dvije godine, ja uvijek kažem sa simboličnim sredstvima, sa po 300.000 KM budžetskih sredstava prošle i ove godine, da podržimo postojeća mala i srednja preduzeća te nove poduzetnike. Prošle i ove godine imamo registrirana 52 nova startup preduzeća, a danas potpisujemo i devet novih ugovora, mada će do kraja godine biti registrirano 11 novih startup preduzeća – najavljuje Mehmedić, koja napominje kako su od 2016. do 2018. godine evidentirali oko 2.600 novozaposlenih radnika u Zenici.

Direktor ZEDA-e Senad Pašalić istakao je kako je u procenat opstanka startup firmi koje izađu iz njihovog “inkubatora” oko 95 posto, a da trenutno u “inkubatoru” radi oko 200 ljudi.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je i potpisao ugovore s vlasnicima novih devet startup preduzeća, pozvao je mlade ljude i sve koji imaju poduzetnički duh da se odvaže i pokrenu svoje preuzeće, odnosno da vlastitim radom stvore bolje uslove za “svoj i život svoje porodice”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno