Info

Promocija Zbornika u Jajcu: Allahu Ekber – Bog je veći, od svih naših razlika!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbornik je nastao kao plod okruglih stolova upriličenih u nekoliko bh gradova, a povodom 800. godišnjice susreta sv. Franje i sultana Malika, o kojem i danas malo znamo ali (na)učiti imamo tako mnogo. Pored urednika Zbornika Alena Kristića i predsjednika CMO-a Zdravka Kujundžića, u Jajcu su govorile vrsne izlagačice i izlagači, svaka i svaki na svoj način, s. Iva Klarić i Almira Hadžić, Fikret Čančar, Kenan Hodžić i fra Drago Bojić.

Iz vrtloga poticajnih misli izdvojiti treba, pitanje fra Drage Bojića, koje je u povijesti svih religijskih zajednica bilo gotovo uvijek aktelno: Kako ličnu vjeru sačuvati od nevjere kolektiviteta? Dakle, učiniti ono što su učinili sveti Franjo Asiški i sultan Malik al-Kamil u i po svom susretu u Damietti!

Promociji je prisustvovalo i trideset polaznika i polaznica Škole mira koji su se okupili upravo u Jajcu u kojem se paralelno održavao modul posvećen Prevenciji vršnjačkog i rodno utemeljenog nasilja.

Škola mira je projekt Centara za mirovno obrazovanje osmišljen da učenicima pomogne da u sebi razviju one darove koji su bitni za napredak našeg društva u smjeru veće ljudskosti, veće solidarnosti i izgradnji mira. Obrađuju se teme: novi mediji i tehnologije, digitalna etika, mir i nenasilje, ekološki napori i briga za okoliš, socijalna pravda i ljudska prava, ravnopravnost između muškaraca i žena. Do sada je Škola mira organizovana u 34 škole uz učešće 173 učenica i učenika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno