Zabava

Promocija stripa Bauk Feminauk

tpo01
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija i izložba stripova Bauk Feminauk, održat će se 4. decembra na Filozofskom fakultetu u Zenici sa početkom u 12 sati, dok će ista izložba biti predstavljena i na Filozofskom fakultetu u Tuzli 5. decembra sa početkom u 16 sati i 30 minuta. Ovo će biti nastavak programskih aktivnosti TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacije koja je proteklog vikenda krenula sa kampanjom “Stop nasilju“ koja se održava u okviru svjetske kampanje 16 dana aktivizma.

Najavljujući izložbu i promociju stripova Bauk Feminauk koja će se 10. decembra održati i u Sarajevu, koordinatorica kampanje, Melika Šahinović, navela je da ista ima za cilj da kroz duhovite stripovske situacije izaziva ljude da propituju predrasude o feminizmu, rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu. “Često čak i slučajni pomen riječi feminizam izaziva val stereotipnih reakcija. Oni koji vrlo malo znaju o feminizmu obično su najžešći kritičari i kritičarke, a temeljni stav feminizma je da su i žene ljudi i da trebaju imati jednaka prava i mogućnosti kao i muškarci. Feministički nauk doista nije nikakav bauk“, rekla je Šahinovićeva i dodala da ova edicija nije ništa više nego preslikavanje situacija s kojima se feminističke aktivistice, ali i svi oni koji taj identitet javno ne ispoljavaju ali se zalažu za rodnu ravnopravnost, svakodnevno susreću.

Kao dio aktivnosti kojima Fondacija razvija dijalog o ljudskim pravima i položaju žena u BiH, nakon izložbi, organizovane će također biti i panel diskusije koje će se osvrnuti na trenutno stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, a poseban programski akcenat stavit će se na tribinu “(Ne)vidljivo nasilje nad ženama“ čiji će domaćin biti Filozofski fakultet iz Tuzle u 17 sati. “Tribina će se osvrnuti na kontinuiranu proizvodnju ‘terora kao i obično’ na nivou svakodnevnice, životnog, radnog i društvenog iskustva u BiH, s naročitim akcentom na rodnu i klasnu dinamiku tog procesa“, istakla je Šahinovićeva te dodala da će tribina zbog šire diskusije dodatno otvoriti pitanja, kakve su mogućnosti otpora protiv ovih trendova i s kakvim izazovima se suočavaju institucije i organizacije koje bi trebale spriječiti sve vrste nasilja. Učesnice tribine će biti prof.dr. Jasmina Husanović, doc. dr. Edisa Gazetić, psihijatrica Amra Delić, dok će moderatorica biti doc. dr. Zilka Spahić Šiljak.

Kampanja “Stop nasilju“ će se nastaviti i u Sarajevu, a radionice za mlade o temi “Nasilje u porodici: mitovi i činjenice“ održat će se u prostorijama Fondacije 5. decembra sa početkom u 18 sati. Cilj radionice je upoznati učesnike i učesnice sa pojavnim oblicima i kontekstom u kojem se nasilje u porodici pojavljuje, ukazati na rodnu diskriminaciju, negativne posljedice patrijarhalnog razumijevanja svijeta i vrijednosti te poticanje na akciju protiv nasilja u porodici i nasilja uopće.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH.

tpo01tpo02tpo03tpo04

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno