Kultura

“Moj osmijeh je moja osveta” Dževe Avdić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Moj osmijeh je moja osveta” Dževe Avdić – Knjiga „Moj osmjeh je moja osveta“, autorke Dževe Avdić promovisana je sinoć u Općoj biblioteci u Zenici.

U pitanju je autobiografsko djelo koje donosi sjećanja na košmarne dane Srebreničkog genocida te odrastanje u nekim drugim gradovima kada si, kako kaže autorka, izbjeglica u vlastitoj domovini.

Dževa Avdić rođena je prije trideset godina u Zelenom Jadru kraj Srebrenice. Jula 1995. godine njeno djetinjstvo nepovratno je oduzeo rat i genocid.

“Moj osmjeh je moja osveta“, autobografska je knjiga sjećanja o jednom tegobnom odrastanju koga su obilježili ratni užasi i prilagođavanje nekim drugim sredinama u kojima je njena porodica nastojala da zasnuje novi dom.

Ova knjiga, kaže Dževa Avdić, nastala je iz moje duboke unutarnje potrebe da žrtva progovori i da opravda svoje postojanje.Moja sjećanja na djetinjstvo su varljiva i isprekidana, kaže Avdićeva. Tu razbijenu sliku upotpunila sam pričama svojih roditelja.

Ova knjiga, kako kaže, njen je pokušaj da da doprinos kulturi sjećanja na događaje koji se ne smiju zaboraviti. Posebnu literarnu ambiciju nije imala. Motiv za pisanje bilo je jedno veliko istorijsko zlo i ne bi željela da joj se ponovi takva inspiracija. Ipak,ostavlja mogućnost za nastavak svog spisateljskog rada.

Uz autorku, o knjizi su govorili Midhat Kasap, direktor zeničke biblioteke i Nerza Tucaković, nastavnica jezika i spisateljka iz Travnika. Moderator promocije bila je Sedžida Beganović-Isaković.  (D.T./RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno