Zenica

Promocija knjige „Kultura zatvorenog društva, Kultura nacije između krvi i tla“

Kultura zatvorenog društva, Kultura nacije između krvi i tla
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija knjige „Kultura zatvorenog društva, Kultura nacije između krvi i tla“- Održan je okrugli stol gdje su Katedra za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Uvniverziteta i Unija studenata Univerziteta u Zenici u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem organizovali promociju knjige Aleksandre Bosnić „Kultura zatvorenog društva, Kultura nacije između krvi i tla“.

Aleksandra Đurić Bosnić u svom djelu istraživala je zatvorene kulture. Kao osnovno teorijsko uporište slijedila je Radimira Konstantinovića te Karla Popera. Prema autorici ideologija predstavlja pasivni hod koji održava režim.

Branislava Vasić Rakočević govori o tematici ideologije. Vrijeme u kojem živimo, modernost, donosi značajne promjene. Iako živimo u vremenu tehnogloje krećemo se ka tamnom dobu. Knjiga se bavi problematikom, studija je vrlo hrabra, tumači promjene koje nastaju. Individualnost ne postoji i jako je teško izaći iz toga. Knjiga, zaslužuje punu pažnju jer potiče na razmišljanje. Konačno se neko usuduo baviti kulturom sjećanja i kulturom zaborava.

Dekan Filozofskog fakulteta Damir Kukić na kraju je dodao da je u vremenu u kojem živimo osjećaj empatije sveden na minimum i da uopće nemamo osjećaj za druge. To je direktno povezano s mobilizacijom masa. Zatvorena društva predstavljaju najopasniji teren, jer se o prošlosti ne govori na pravi način. Zbog toga je knjigu potrebno pročitati sa bi se shvatila autentična i masovna kultura. Ovo je na neki način hrabro istraživanje kako medijske slike tako i bosanskohercegovačkog te svih bivših društva Jugoslavije. Odnosi kulture sjećanja i korištenja medija konačno se moraju uskladiti a mitovi prestati popunjavati rupe u životu.

Društva koja su sama po sebi zatvorena ne doprinose ničemu dobrom bio je jedan od zaključaka ovog skupa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno