Kultura

Promocija fotomonografije “Sjećati se, znači živjeti II” Abdulaha Hodžića – 19:30h utorak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija fotomonografije “Sjećati se, znači živjeti II” Abdulaha Hodžića – 19:30h utorak – U okviru izdavačke djelatnosti i u okviru aktivnosti Književnog kruga Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica. organizujemo promociju fotomonografije “Sjećati se ,znači živjeti II “  Abdulaha Hodžića.

Abdulah Hodžić rođen je 1936 .godine u Zenici,gdje je završio osnovnu i srednju školu,a višu školu  u Beogradu. Cijeli svoj radni vijek je proveo u Željezari Zenica odakle je i otišao u penziju. Pasionirani je planinar, slikar, karikaturista, ekolog i zaljubljenik u prirodu.Bio je saradnik u listovima “Čelik” ( Beograd) , “Naša planine” (Zagreb) ,te  “Metalurg “ i “Naša riječ “ ( Zenica).

Učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi ,a imao je oko 20 samostalnih izložbi slika i karikatura.Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Bosni i Hercegovini,

Češkoj, Hrvatskoj, Kanadi, SAD, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Ukrajini….

Ljubav prema forogtafiji i očuvanju tradicije dijelio i razvijao družeći se s Fikretom Fićom Ibrahimpašićem i Senadom Duranom.

Dobitnik je brojnih priznanja, kao Orden rada sa srebrenim vijencem,Srebrena plaketa za ekologiju i Zlatna značka Planinarskog saveza,Povelja grada Zenice,te priznanje Foruma građana Zenica i BZK Preporoda Zenica.

Prvi dio fotomonografije “Sjećati se ,znači živjeti” odnosi se na period od 1990.-1950.godine i objavljena je 2003.godine( izdavač Forum građana Zernice).

Drugi dio fotomonografija “ Sjećati,znači živjeti II “ autorov je doprinos kompletiranju slike o uzavrelom gradu Zenici u period od 1950.-2000.godine ( izdavač “Minex” i BZK”Preporod” Zenica).

Učesnici u promociji drugog dijela Fotomonografije Abdulaha Hodžića su:

Abdulah Hodžić, autor

Mr.Amir Ismić, promotor

Prof.dr.Faik Uzunović, promotor

Midhat Kasap,urednik izdanja

Faruk Kadrić, pred, Forum građana

Nejira Serdarević moderator

Utorak,18.9.2018.godine u 19,30 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno