Biznis

Promet industrije u BiH u novembru manji za 2,5 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u novembru prošle godine bio je manji za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 1,9 posto, a na stranom pad od tri posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U novembru prošle godine, u odnosu na isti mjesec 2022, ukupan promet industrije u BiH, kalendarski prilagođen, bio je manji za 11,1 posto.

Na domaćem tržištu evidentiran je pad od 3,4 posto, a na stranom pad od 16,8 posto.

Ukupan promet trajnih proizvoda za široku potrošnju u novembru lani je bio veći za 3,7 posto u odnosu na oktobar 2023, kapitalnih proizvoda za 2,1 posto, dok je promet energije bio manji za 16,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,5 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto.

U novembru 2023, u odnosu na isti mjesec godinu ranije, ukupan promet intermedijarnih proizvoda bio je manji za 18,2 posto, energije za 14,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,9 posto, kapitalnih proizvoda za šest posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno