Kultura Zenica

Projekt ”Vizualiziranje nepoznatog Balkana” zeničku nekropolu Kopilo prezentirao cijelom svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej Grada Zenica predstavio je izložbu pod nazivom “Arheologija Balkana u fokusu”, koju su, u sklopu projekta “Vizualiziranje nepoznatog Balkana”, zajednički pripremili s Austrijskim kulturnim forumom u Sarajevu i Beogradu.

Zamjenik direktora Arheološkog instituta Austrijske akademije nauka dr. Mario Gavranović istakao je kako su na izložbi predstavljeni predmeti koje su pronašli u sklopu pomenutog projekta, a koji njegova institucija, u saradnji s lokalnim sredinama, realizirala na području Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Odabrali smo pet mikro regija na području Srbije i BiH, koji obuhvataju jedan veliki vremenski raspon. Imali smo u južnoj Srbiji studije i istraživanja koja su vezana za neolit-mlađe kameno doba, u istočnoj Srbiji za brončano doba i u BiH radili smo dvije studije – jedna je u Bijeljini, u Semberiji te, na kraju, ovdje u Zenici. 

Arheolozi po prirodi moraju biti optimistični, ali ovo što smo otkrili u Zenici prevazilazi lokalni i regionalni značaj. Sama činjenica da je Nekropola Kopilo otkrivena i da su objavljeni već prvi radovi, da je i u najprestižnijem svjetskom časopisu za arheologiju objavljen rad o Kopilu, dovoljno govori o njenom značaju”, istakao je Gavranović.

Napominje kako su urednici časopisa Antiquity, kojeg izdaje Univerzitet iz Kembridža, toliko bili impresionirani nalazima iz zeničkog naselja Kopilo da su stavili i na svoju naslovnicu.

“To vam govori o značaju i važnosti. Otkrili smo jako zanimljve, nove stvari oko Zenice. Konkretno, o Kopilu, radi se o prvoj nekropoli brončanog i željeznog doba, koja je otkrivena na području Srednje Bosne nakon 130 godina arheoloških istraživanja.

Naravno, ova istraživanja mogu biti značajna i za turistički segment, ali to je stvar lokalne zajednice i struktura da se to osmisli i da se od toga napravi nešto, jer je definitivno potencijal tu. Ja moram reći da sam ja, ipak, zadužen za istraživački dio posla, a ne za prezentaciju”, napomenuo je Gavranović.

Konkretno na Kopilu, dodaje, nemaju namjeru nastavljati arheološke radove, jer su imali dvije jako duge istraživačke kampanje 2021. i 2022. godine.

“Tu smo završili, maltene, iskopavanja, ali, naravno, na području Zeničkog bazena i susjednih dolina Srednje Bosne, postoje jako zanimljivi lokaliteti. Opet, sve je to posljedica ovih istraživanja koja smo mi pokrenuli. Postoji dosta veliki potencijal i kod drugih nalazišta da se od toga napravi puno veća priča”, smatra Gavranović.

Dio nalazišta sa Kopila i drugih lokaliteta već je dostupan posjetiocima Muzeja Grada Zenica, koji je nedavno obnovio svoju arheološku postavku.

“Jedan mali dio je izložen, a drugi dio je još na konzervaciji. U stvari, veliki dio je na konzervaciji. To su metalni i keramički nalazi iz samih grobova, koji zahtjevaju dugotrajan proces konzervacije, ali  ne sumnjam da će većina biti izložena pa će samim tim zenički muzej, barem što se tiče brončanog i željeznog doba, postati jedan od referentnih tačaka za istraživanja”, najavljuje Gavranović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno