Info

Projekt “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženja “Vive žene” iz Tuzle, Medica Zenica, Fondacija „Udružene žene Banja Luka“ i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj Banja Luka, zajedno će realizovati projekt koji će tri godine pružati podršku svjedocima u sudskim procesima.

Kako je istaknuto na promociji cilj projekta je unapređenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele svjedoke konflikta i pružanje podrške svjedocima u sudskim procesima. Projekt „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima širom BiH“ planira se realizovati u osam federalnih kantona, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

– Opšti cilj predstavlja unapređenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke konflikta pružanjem blagovremene multidisciplinarne podrške da bi se spriječio budući konflikt i doprinijelo održivom miru u Bosni i Hercegovini. Ciljevi projekta su uspostava devet novih i jačanje pet postojećih mreža podrške preživjelim svjedocima – kaže Jasna Zečević, direktorica Udruženja “Vive žene” Tuzla.

Na promociji projekta Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica, istakla je da se “svjedocima mora osigurati kvalitetna zaštita prije, za vrijeme i nakon sudskog procesa”.

Vrijedno je istaći da za realizaciju ovog trogodišnjeg projekta nisu potrebna nikakva dodatna budžetska sredstva, jer ga finansira Evropska unija, ali da implementatori očekuju neophodnu političku volju za njegovu realizaciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno