Info

Projekt koji olakšava priznavanje bh. diploma u EU

Vođa projekta zemlje članice Evropske unije (EU) Republike Slovačke Katarina Manezalova kazala je da je cilj twinning projekta “Jačanje institucija i kapaciteta za implementaciju EU Direktive o reguliranim profesijama” poboljšanje zaposlenosti, pokretljivosti stanovništa i radne snage u BiH, kao i izvan nje, te poboljšanje kapaciteta institucija koje će se direktno baviti realiziranjem EU Direktive u području priznavanja stručnih kvalifikacija.

To je izjavila povodom završne konferencije ovog projekta koja se održava danas u Sarajevu, a čiji su organizatori Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH), kao glavna institucija zemlje korisnice, i Agencije za regionalni razvoj Senec-Pezinok, koja predstavlja twinning partnera iz zemlje članice EU. Vrijednost projekta je 500.000 eura.

Manezalova je pojasnila da regulirane profesije podrazumijevaju profesije za koje je propisano da moraju postojati određeni uvjeti i koje niko drugi ne može raditi, te navela da se radi o doktorima medicine, zubarima, farmaceutima, veterinarima, babicama i arhitektima.

Dodala je da su profesije kao što su babice i medicinske sestre deficitarne u EU, dok “kretanje” doktora, farmaceuta i zubara unutar EU nije toliko rasprostranjeno zbog težine njihovih studija, te zbog toga što je otvaranje njihovih praksi dosta skupo.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Miličević kazao je da je usklađivanje pravnih propisa BiH s trenutnim pravnim propisima EU, što je i cilj projekta, zapravo jedan od zadataka BiHda bi postala članica EU.

Istakao je da je na usklađivanju pravnih propisa rađeno godinu i po dana, te da je rezultat projekta mapa puta s preciznim akcionim planom šta vlasti BiH na svim nivoima trebaju uraditi u narednom periodu da bi uskladili regulirane profesije s direktivama EU u oblasti obrazovanja, zdravstva, veterinarstva i arhitekture.

To znači, pojasnio je, da će kvalifikacije i diplome koje građani stiču u BiH biti priznate u svim zemljama EU, nakon što bude usvojena spomenuta mapa puta.

Dodao je da bh. političari, ne samo na državnom već i na nivou entiteta, imaju ozbiljan zadatak da privrednom politikom i politikom u oblasti zapošljavanja stvore uvjete i ambijent da bi se spriječio odliv mozgova iz BiH.

Šef Operativnog sektora za socijalni razvoj i civilno društvo Delegacije EU u BiH Massimo Mina naglasio je da će ovaj projekt osobama koje su stekle diplome u BiH olakšati njihovo priznavanje u EU.

Kako je rekao, mapa puta razrađuje cijeli taj proces, odnosno definira koje će zakone BiH morati eventualno mijenjati, te kako će ti praktični koraci ka priznavanju diploma izgledati.

Dodao je da su bile utvrđene neke razlike u pogledu nastavnih planova i programa koje se provode u školskim sistemima BiH i EU, te da konkretno u pogledu profesija kao što su veterinari, doktori medicine i arhitekti, rezultati projekta preciziraju šta je potrebno uraditi u tim oblastima da bi se uskladile s Direktivom EU.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem