Info

Projekt INZ-a za učenice šestih razreda okončan i u Žepču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Uokviru projekta Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) timovi Službe za školsku higijenu su završili seriju radionica u sedam osnovnih škola na području općine Žepče.  Projektom “Zdrave, snažne, edukovane”, je planirano da budu obuhvaćene sve djevojčice uzrasta šestog razreda osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, njih oko dvije hiljade i tri stotine (2.300).

 Uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal za radionice koje će biti održane u svim školskim objektima dvanaest općina ovog kantona.

 Nakon Kaknja, Vareša, Olova i Breze, projekt je tokom januara uspješno okončan i u Žepču, a nastavljen na području Grada Zenica.

 U Žepču je u sedam školskih objekata obuhvaćena 151 učenica, i to u centralnoj Osnovnoj školi “Žepče” u gradu Žepče, OŠ “Abdulvehab Ilhamija” Željezno Polje, OŠ “Begov Han”, centralnoj OŠ “Fra Grga Martić” Ozimica i njenim područnim školama u Lug-Brankovićima, Ponijevu i Globarici, dok su učenice Osnovne glazbene škole “Katarina Kotromanić Kosača” predavanja slušala u svojim matičnim školama, u kojima pohađaju redovnu nastavu.

 – Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. Radionice i časovi edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor na temu i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura, koje su osigurale društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo i Violeta d.o.o. Grude, kaže dr. Fadil Šabović, načelnik Službe.

 Projekt će biti provođen do kraja školske 2019./2020. godine u oko 75 osnovnih škola, od Tešnja, Usore i Doboj Juga na sjeveru, do Visokog, Breze i Olova na jugu kantona.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno