Zenica

Projekt “Građanin” III-2 odjeljenja Prve gimnazije

Projekt “Građanin” III-2 odjeljenja Prve gimnazije – Kao učenici trećeg razreda Prve gimnazije u Zenici, u sklopu projekta ˝Ja, građanin˝ iz predmeta demokratija i ljudska prava, trebali smo tokom ove školske godine da identificiramo neki problem u našoj zajednici, te da pronađemo najbolje rješenje da se isti riješi. Ovaj projekat nama kao učenima daje šansu da kritički sagledamo svoje okruženje i učestvujemo u rješavanju uočenih poteškoća društva, te napravimo promjenu u zajednici.

Naš razred, III-2 odjeljenje- prirodno izborno područje, izabrao je kao temu ovog projekta povećanje brige o zdravlju srednjoškolaca u Zeničko-dobojskom kantonu. Adolescencija je buran period života svake individue, pogotovo period upisa u srednju školu kada se susrećemo sa dodatnim stresom i brigama. Naime, uočili smo da je sve veći broj hronično oboljele djece za klupama, što su nam potvrdili i stručnjaci ove tematike. Dijabetes, anemija, slab vid samo su neka od oboljenja koja su u porastu kada je u pitanju ova populacija. Kod mnogih prisutnih oboljenja smo ustanovili da bi ranije dijagnosticiranje moglo pomoći u samom toku liječenja. U razgovorima sa brojnim liječnicima u našoj zajednici smo ustanovili da su uz fizička oboljenja u posljednje vrijeme sve češća i mentalna, poput depresije i anksioznosti,  koja na štetu samih učenika većinom prođu nezapaženo.

Čitajući Zakon o srednjoj školi smo saznali da postoji član kojim se nalaže da učenici pri upisu treba da prilože uvjerenje o izvršenom ljekarskom pregledu, što se ne praktikuje u svim školama. Mi pak smatramo kako to ne poboljšava brigu o zdravlju srednjoškolaca jer se informacije za ljekarsko uvjerenje izvode iz kartona pojedinca. Stoga smatramo kako bi idealno rješenje bilo uvođenje obaveznog sistematskog pregleda prije upisa u srednju školu. Ovakav pregled u odnosu na ljekarski predstavlja skup detaljnih pregleda a to su prema informacijama liječnika pregledi kod oftamologa, ortopeda, interniste, stomatologa, pregled pluća, mjerenje pritiska i laboratorijska analiza krvi. Ovo bi omogućio bolji uvid u zdravlje srednjoškolaca, te bi uz to uveliko unaprijedio brigu o njihovom zdravlju. To, naravno, ne bi predstavljalo prepreku za učenika pri upisu u željenu školu, nego bi omogućilo da se škola adekvatno postavi prema učeniku i pomogne mu u njegovom putu kroz srednjoškolsko obrazovanje.

Obavili smo ankete u gotovo svim srednjim školama u Zenici na uzorku od 125 učenika, te uz podršku ispitanika utvrdili da je problem zaista prisutan u našoj zajednici. Uz to smo se obratili i Ministarstvu obrazovanja, kulture, nauke i sporta, Ministarstvu zdravstva, te putem mail-a kontaktirali predstavnike Kantonalne skupštine ZDK-a.

Građanima smo podijelili informacione letke, te u svrhu informisanja šire javnosti gostovali na emisiji Radio-active. U cilju daljeg podizanja svijesti o ovom problemu među građanima, ali i predstavnicima naše vlasti, obraćamo se medijima u nadi da ćemo uspjeti da se izborimo za poboljšanje brige o zdravlju naših srednjoškolaca i realizovaja naše mjere javne politike.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem