Zenica

Projekat Talent Magnet – U Zenici svečano otvoren Centar za podršku ličnom i profesionalnom razvoju mladih talenata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekat TalentMagnet – „Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region” („Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području”) odobren je u sklopu Trećeg poziva za projektne prijedloge Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP) i finansiran od strane EU fondova (ERDF, IPA, ENI). U projektu učestvuje 18 projektnih partnera iz 12 zemalja, a jedan od projektnih partnera je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona koja je i organizator svih aktivnosti projekta TalentMagnet na našem području. Pridruženi partner u implementaciji projektnih aktivnosti na našem području je Općina Vareš. Njeni predstavnici su svojim aktivnim učešćem u Projektu doprinijeli da se i mladim ljudima iz Vareša obezbijede benefiti koje projekat TalentMagnet nesumnjivo donosi.

U okviru već realizovanih projektnih aktivnosti, tokom 2021. godine u Zenici su osnovani Klub lokalnih talenata i Forum stakeholdera. I Klub i Forum (u kojem su veoma aktivni predstavnici najvažnijih stakeholdera), već su dali evidentan doprinos implementaciji novog višestepenog modela upravljanja privlačenjem i zadržavanjem mladih talenata (TAR – “Talent Attraction and Retention”) u lokalnim sredinama što i jeste cilj projekta TalentMagnet. Centar za podršku ličnom i profesionalnom razvoju koji je upravo osnovan i svečano otvoren 26.07.2022. godine u 11 sati u svom novom, adaptiranom prostoru dobivenom na korištenje u Studentskom centru Univerziteta u Zenici, zadržaće kontinuitet aktivnosti Kluba lokalnih talenata i Foruma. Time će se dati dodatni doprinos da naše lokalne zajednice postanu “talent friendly” sredine. Centar je osnovan u okviru pilot aktivnosti projekta TalentMagnet, a vezano za njegovo osnivanje, JU Univerzitet u Zenici OJ Studentski centar, Općina Vareš, Asocijacija studenata Studentskog centra, UG “Naša djeca” iz Zenice te Klub lokalnih talenata, uz saglasnost nadležnog Projektnog partnera, Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte, potpisali su Protokol o osnivanju i budućoj saradnji. Aktivnosti kojima se omogućava mladima da razmjenom ideja doprinesu vlastitom, ličnom i profesionalnom razvoju, a koje će biti podržane od strane svih bitnih aktera novog modela upravljanja trenutno iznimno aktuelnom oblašću kojom se bavi projekat TalentMagnet, biće u fokusu novoosnovanog Centra. Zadovoljstvo mladih kvalitetom života i rada u lokalnim zajednicama uslov je za smanjenje njihovog sve većeg odlaska u inostranstvo ili veće centre. Kako je za pomenute aktivnosti potrebno imati odgovarajuću infrastrukturu, u okviru implementacije Pilot aktivnosti projekta TalentMagnet, za potrebe Centra i Kluba lokalnih talenata potpuno je adaptiran i opremljen odgovarajući prostor. Tako je omogućeno da Centar za podršku ličnom i profesionalnom razvoju mladih talenata, osim online usluga, usluge koje mladim ljudima mogu pomoći da u svojoj sredini ostvare kvalitetniji život i posao kakav žele, pruža i u svom novom, ugodnom prostoru.

Centar za podršku ličnom i profesionalnom razvoju mladih talenata u okviru projekta TalentMagnet biće usmjeren na kontinurani rad sa mladim talentima sa akcentom na razvoj znanja i kompetencija potrebnih za lakše uključivanje na tržište rada. Centar će pružati podršku mladim talentima u vidu infrastrukturne pomoći, pomoći u vidu pravovremenog i potpunog informisanja, obezbijediće razmjenu ideja u svim oblastima bitnim za razvoj karijera i pojedinačnih talenata. Centar će također pružati pomoć u učenju i rješavanju eventualnih problema, organizovati edukacije, konsultacije i pružati doprinos u obezbjeđenju prakse i prvog zaposlenja. Organizovanje obuka, seminara, radionica i drugih radnih aktivnosti koje su orijentisane na pripremu za uključivanje na tržište rada, bit će dio redovnih aktivnosti novoosnovanog Centra. U prostoru Centra odvijaće se i networking aktivnosti te će on sigurno postati mjesto ugodnih druženja mladih talenata. Sa mladima će raditi provjereni stručnjaci, članovi akademske i poslovne zajednice te visokoeducirani i iskusni predstavnici stakeholdera. Centar će na taj način nesumnjivo donijeti dodatne benefite ne samo članovima Kluba i korisnicima Centra nego će primjenom novog višestepenog modela upravljanja oblašću TAR-a dati i svoj doprinos rješavanju problema sve većeg iseljavanja mladih talentovanih osoba u veće centre ili druge zemlje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno