Zenica

Projekat “Plava voda”: tenderske procedure

Projekat "Plava voda" sve bliže cilju
Projekat "Plava voda" sve bliže cilju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dugo najavljivana realizacija projekta izgradnje regionalnog vodovoda “Plava voda” – od Travnika do Zenice – sve bliže je ispunjenju cilja. Naime, na nivo Evropske unije objavljena je opća obavjest o nabavi, čime se najavljuje da će uskoro doći do objavljivanja tendera za realizaciju projekta “Plava voda”.

Direktor preduzeća JP RV Plava Voda d.o.o. Ernad Granić potvrdio je ovu informaciju za poslovni portal Akta.ba, ističući kako će se procedure nabavke vezane za realizaciju projekta obavljati po procedurama i standardima EBRD-a, odnosno opća obavjest će biti aktivna 55 dana na stranicama EBRD-a, preduzeća JP RV Plava Voda d.o.o., Ujedinjenih nacija, određenih službenih listova, stranici Evropske unije…

“Projekat ‘Plava voda’ jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih projekata srednje Bosne, a ono što je do sada urađeno daje optimizam da će doći do realizacije projekta”, kaže Granić, navodeći kako su usaglašeni stavovi svih glavnih aktera projekta, odnosno općina Travnik, Zenica, Kantona, te Fond za zaštitu okoliša.

Projekat je tehnički pripremljen sa stanovišta idejni i glavnih projekta, odnosno završena je kompleksna tehnička dokumentacija, pribavljene su sve potrebne saglasnosti i dozvole koje su potrebne za početak izgradnje vodovoda. Također, dogovorena je i finansijska konstrukcija od 22 miliona eura kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvojne (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope.

“Istovremeno su angažovani i konsultanti koji već rade na pripremi tenderske dokumentacije koja će biti objavljena. Firma ‘Plava voda’ je formirala i operativni tim koji čine predstavnici svih aktera općina i kantona koji će raditi na daljoj realizaciji projekta”, pojasnio je Granić.

Prema općoj obavjesti nabavka konsultantskih usluga trebala bi započeti u decembru 2015. godine, dok će nabavke radova započet ii u septembru/oktobru 2016. godine.

Projekat “Plava voda”, osim što je administrativno i tehnički najkompleksnijih, jedan je i od najvrednijih projekata ikad u srednjoj Bosni. Cilj projekta je povećanje zahvaćenih količina vode i preusmjeravanje za vodosnabdijevanje stanovnika općine Zenica te usputnih općina Novi Travnik, Vitez i Busovača koje također imaju potrebu za unaprjeđenjem postojećeg sistema vodosnabdijevanja uvođenjem dodatni količina kvalitetne vode za piće. Projekat je međukantonalnog, regionalnog karaktera i povezuju općine Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno