Zenica

Projekat “Osnovna pravila sajber higijene”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekat “Osnovna pravila sajber higijene”- Pravni fakultet Univerziteta u Zenici sudjeluje u novom međunarodnom projektu „Osnovna pravila sajber higijene.“ Projekt se sastoji od e-kursa koji mogu pohađati sadašnji i budući studenti i studentice Univerziteta u Zenici, bez obzira na njihovo postojeće znanje o sigurnosti u sajber svijetu.

E-kurs je koncipiran kroz deset modula od kojih svaki modul sadrži animirane trening videe u trajanju od pet do sedam minuta. Za realizaciju cijelog kursa potrebno je samo sat vremena, a benefiti su mnogostruki. S obzirom na činjenicu da su mobilni uređaji, računari i razne društvene mreže već dugo vremena sastavni dio naših života potrebno je posvetiti pažnju opasnostima koje nas vrebaju, a koje adekvatnim znanjem i postupcima možemo prevenirati. Upravo je kroz „Osnovna pravila sajber higijene“ moguće naučiti koji su to štetni postupci u sajber prostoru, kako zaštititi sopstvenu privatnost u digitalnom okruženju, kako zaštititi svoje lične podatke i spriječiti njihovu zloupotrebu, koje prijetnje mogu narušiti „zdravlje“ naših uređaja i, na koncu, kako se zaštititi od raznih hakera i njihovih uticaja.

Nakon odslušanih deset modula, studente očekuje završni test. Za uspješno položen test studentice i studenti dobijaju međunarodno priznat certifikat!

Ovaj kurs je dio programa CRDF Global u Moldovi i na Balkanu, koji je implementiran s podrškom Ureda američkog State Departmenta koordinatora za američku pomoć Europi i Aziji, a voditelji projekta za Univerzitet u Zenici su prof. dr. Larisa Velić i doc. dr. Enis Omerović.

Svi zainteresovani kursu mogu pristupiti putem sljedećeg linka: https://cybereducation.org/mc/index.php/usr/login/login?lang=bs.

Pri registraciji potrebno je birati Univerzitet u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno