Biznis

Projekat energetske učinkovitosti u KB Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekat energetske učinkovitosti u KB Zenica – Pokretanje ovakvog projekta u Kantonalnoj bolnici Zenica je veliki korak naprijed u podizanju svijesti o potrebi poboljšanja energetske učinkovitosti kao i očekivanim benefitima koji će se ostvariti realizacijom ovakvog projekta.

Raduje nas da su postignuti konkretni dogovori i najavljeni skori početak radova u 2018.g. čijim završetkom radova bi trebali dobiti i poboljšanje ukupnih ekoloških efekata na nivou grada. Mislimo da bi se uz planirane radove svakako trebala iznaći mogućnost da se dodatno pokušaju riješiti i neki drugi problemi, koje ćemo navesti u nastavku :

– zamjena starih, azbestnih krovova čiji je tehnički vijek trajanja davno istekao i predstavljaju evidentnu, konstantnu opasnost po zdravlje i osoblja, bolesnika i posjetilaca, utopljavanje objekta znači i poboljšanje toplotne izolacije i krovova  što će rezultirati smanjenjem ukupnih toplotnih gubitaka na objektima bolnice.

– sanacija fasadne bravarije na objektima gdje je stara drvena stolarija. Na ogromnom broju prozora nije uopšte moguće zatvoriti ili otvoriti prozore i mnogi su  “zakucani”ekserima.

– na ogromnom broju radijatora uopšte ne rade ventili na radijatorima. U vrijeme kada je relativno velika dnevna temperatura vani, nije moguće smanjiti temperaturu u        sobama i prostorijama zatvaranjem ventila na istim. Zbog načina rada sistema grijanja gdje se vrši ciklično pokretanje sistema grijanja ( noćni režim, smanjenje grijanja   tokom  toplog dana ) sistem je veliki i trom tako da treba vremena i da zagrijete i da ohladite sistem što sigurno doprinosi neracionalnom radu sistema i ostvarenju  nepovoljnih mikroklimatskih uslova u sobama i salama ( vrlo često pretoplo ili prehladno u prostoru ).

– zamjena klasičnih slavina za vodu, jer su mnoge neispravne i ne zatvaraju kvalitetno protok vode. Vrlo često slavine puštaju i hladnu i toplu vodu i sigurno postoje   ogromni gubici vode iz sistema. Ugradnjom podiznih slavina ove bi gubitke potpuno eliminisali, sveli troškove održavanja na minimum i sigurno značajno smanjili   troškove za vodu. Nabavkom i ugradnjom ovih kvalitetnijih slavina koje se mogu nabaviti na tržištu bi se samo na račun smanjenja utroška vode veoma brzo pokrili troškovi nabavke istih.

– evidentna je enormna potrošnja tople vode kako za sanitarne potrebe tako i u kuhinjama, pranju posuđa, za higijenske potrebe bolesnika, osoblja itd. Nabavkom i  ugradnjom solarnih kolektora za toplu vodu koji su relativno male nabavne cijene ostvarile bi se ogromne uštede u potrošnji energenata za grijanje vode.

– Zamjenom starih  i ugradnjom led sijalica smanjila bi se potrošnja el. energije samo po ovom osnovu za min. 5 do 6 puta. Kako je ogroman broj instalisanih rasvjetnih  tijela u svim prostorijama bolnice uštede bi bile vrlo velike i za ovakav objekat na ukupnom godišnjem nivou uštede bi sigurno iznosile i nekoliko stotina hiljada KM.

– svjesni smo i finansijskih limita u pogledu mogućnosti ulaganja, pa ćemo samo napomenuti da bi se eventualno ugrađenim sunčanim kolektorima za struju mogla pokriti    sva nužna, noćna rasvjeta po sobama i hodnicima tako da ćemo je ovdje samo spomenuti kao mogućnost.

Realizacijom nekih od gore navedenih stavki koje sasvim sigurno spadaju u domen povećanja energetske efikasnosti ostvarili bi se ogromni pozitivni efekti koji bi sigurno doprinijeli i ostvarenje sigurnosti i finansijske stabilnosti koju ovakva institucija mora imati za normalan rad i funkcionisanje.

Stoga je inicijativa i angažman gradske uprave Zenica za pohvalu i nadati je se da će se ovakvi projekti i ubuduće pokretati i za druge institucije, pogotovu na stambenim objektima u Zenici koji su među najstarijim u regiji. Pri ovome se grad treba prijaviti i na eventualnu dodjelu sredstava za ove potrebe iz fondova EU, gdje je primjer Hrvatska koja već povlaći značajna sredstava za povečanje energetske učinkovitosti i efikasnosti.

Eko forum Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno