Biznis

Program poticaja prošao kompletnu proceduru, nemojte politizirati njegovo usvajanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Program poticaja prošao kompletnu proceduru, nemojte politizirati njegovo usvajanje – Ove sedmice su završene isplate poticaja za treći kvartal prošle godine. Poljoprivrednici čekaju još isplatu četvrtog kvartala koja bi trebala početi poslije usvajanja ovogodišnjeg Programa poticaja. Program je prošao kompletnu zakonsku proceduru i očekujemo da se nađe na dnevnom redu naredne sjednice Vlade Federacije.

Ipak, žao nam je što izbarane predstavnike građana ovih dana više od poljoprivrede i njenog opstanka zanimaju predstojeći izbori.

Posjetimo da je resorno ministarstvo svoj posao uradilo na vrijeme u saradnji sa udruženjima, no tada smo se suočili sa brojnim opstrukcijama.

Prvo su delegati HDZ-a odugovlačili sa sazivanjem sjednice Odbora za poljoprivredu Doma naroda, pa nakon toga podršku Programu počeli su uslovljavati povećanjem izdvajanja za uzgoj svinja i biljnu proizvodnju a nauštrb proizvodnje mlijeka. Delegatima HDZ-a želimo poručiti da bismo mi u Udruženju bili najsretniji da je budžet za poljoprivredu duplo veći, nažalost upravo ste ga vi izglasali ovakvim kakav jeste.

Neshvatljivo nam je da se uz HDZ svrstao i delegat A-SDA Admir Hadžipašić koji dolazi iz kantona s najvećim brojem mljekara u Federaciji i koji ovih dana intenzivno dezinformiše javnost o sudbini Programa. Program nije odbačen, kako to tvrdi Hadžipašić. Udruženja poljoprivrednika su učestvovale u javnoj raspravi i dala su ovom i ovakvom programu punu podršku. Svojim neodgovornim i neosnovanim tvrdnjama Hadžipašić unosi nepotrebni nemir među poljoprivrednike. Žalosno je što su pojedinci spremni u izbornoj godini spremni lagati i „gaziti preko mrtvih“ samo da postignu svoje političke ciljeve.

Još jednom apelujemo na Vladu Federacije da što prije usvoji Program i počne s isplatama poticaja za četvrti kvartal. Bliži se vrijeme svjetve, nemamo više vremena za gubljenje.

A zastupnike i delegate pozivamo da se ubuduće za poljoprivredu bore prilikom donošenja budžeta. Program isplate poticaja je samo raspodjela onih sredstava koje sve vi namjenili za naše potrebe.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno