Info

Prognoza FHMZ-a: ljeto toplije od prosjeka

Prognoza FHMZ-a: ljeto toplije od prosjeka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prognoza FHMZ-a: ljeto toplije od prosjeka – Kako ljeto odmiče, navodi FHMZ, pozitivna odstupanja temperatura zraka će biti manje izražena

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) ističe da dugoročna prognoza pokazuje da bi, prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, sa pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja će biti izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako ljeto odmiče, navodi FHMZ, pozitivna odstupanja temperatura zraka će biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će avgust mjesec biti nešto topliji od uobičajenog za 1-2 stepena Celzijusa, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Također, iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda.

Padavine će, kako se navodi, biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu će lokalne nestabilnosti ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, biti češća pojava tokom juna mjeseca. Juli i august u pogledu padavina, također neće značajnije odstupati od prosjeka.

FHMZ je za danas izdao žuti meteoalarm za područje cijene zemlje zbog očekivane grmljavine.

Iako je na području cijele zemlje danas tokom dana zabilježeno uglavnom sunčano vrijeme, do većeg razvoja oblačnosti doći će krajem dana dok se bura očekuje u Hercegovini.

Slično vrijeme bit će i sutra kada se očekuje temperatura od 25 do 31 stepen Celzijusa, na jugu od 30 do 34. Sunčano s prolaznom naoblakom bit će i u subotu 9. jula kao i dan kasnije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno