Info

Proglašeni najbolji borci za radna prava: Sindikalisti godine Zapadnog Balkana iz FBiH Aldin Đidić i Nihad Huremović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aldin Đidić I Nihad Huremović Sindikalisti godine za 2018. / Čelnik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH Aldin Đidić i čelnik sindikata rudnika Banovići Nihad Huremović ponijeli Radničku nagradu Pravda i Solidarnost – Sindikalist godine za 2018. …

Radnički media servis za Zapadni Balkan&JIE

Novinska agencija Atrakcija

www.atrakcija.net

27.12.2018.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Proglašenje Sindikalista godine i tradicionalna dodjela “Radničke nagrade Pravda i Solidarnost“ za 2018 godinu

Aldin Đidić i Nihad Huremović Sindikalisti godine za 2018.

Čelnik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH Aldin Đidić i čelnik sindikata rudnika Banovići Nihad Huremović ponijeli Radničku nagradu Pravda i Solidarnost – Sindikalist godine za 2018. za FBiH

Aldin Đidić, čelnik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH, dobitnik je ovogodišnje Radničke nagrade Pravda i Solidarnost – Sindikalist godine 2018. koju tradicionalno već petu godinu dodijeljuje Radnički media servis za Zapadni Balkan&Jugoistočnu Evropu. Svojim djelovanjem Đidić je uspio po prvi put sistematski zaštititi položaj profesionalnih fudbalera, a rad Sindikata profesionalnih fudbalera BiH je prepoznat čak i od svjetske unije fudbalera FIFPRO čija je članica ovaj sindikat.

Trebalo je dosta hrabrosti i još više umijeća, energičnosti i upornosti upustiti se u poduhvat kakav je Sindikat fudbalera, osnovan prije dvije godine. Aldin Đidić je pokazao kako se uspješno nosi sa naizgled nepremostivim razilaženjima i kako se može zaštiti svaki fubaler. Njegovo iskustvo je utoliko dragocjenije jer itekako može poslužiti onima koji se još nisu odlučili na slične korake u drugim sportovima. Fudbaleri su danas, zahvaljujući ovom stručnom i sposobnom a nadasve solidarnom i pravednom sindikalisti i sportisti, zaštićeni jednako kao njihove kolege u puno uredjenijim zemljama nego što je BiH. To je zasluga koja se mora zabilježiti i akcentirati, kako bi bila putokaz drugima kako se uspješno i vispreno radi sindikalni posao i kako se može dobiti zaštita prava sportskih radnika. Zbog toga je Radnički media servis za Zapadni Balkan/Jugoistočnu Evropu dodijelio priznanje kojim je Aldin Đidić nagradjen Radničkom nagradom Pravda i Solidarnost kao Sindikalist godine za 2018. zajedno sa Sindikatom profesionalnih fubalera. Ovo časno priznanje itekako je zaslužio pogotovu zbog činjenice da je za vrlo kratko vrijeme ni iz čega stvorio uspješnu sindikalnu organizaciju. Bilo bi nam drago kad bi neki sindikati čiji su članovi u vrlo teškom položaju, učili na primjeru Đidića i Sindikata profesionalnih fudbalera.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH osnovan je 2016-te godine i radni ciljevi su pravna zaštita i poboljšanje statusa profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini. U protekle dvije godine uspješno je rješeno 59 slučajeva, a ukupno je bilo 59 slučajeva. Sindikat ima oko 360 članova. Dakle, gotovo svake 2 sedmice je bio određeni pravni spor za bh. igrače u državi ili inostranstvu koji je rješen u korist igrača. Sindikat je proširio krug djelovanja i kako bi se dodatno “brinuo” o njihovom statusu u članstvo u uključeni bivši igrači/ treneri i igračice Premijer lige BiH za žene.

Nihad Huremović, predsjednik RMU Banovići ponijeo je nagradu Radnička nagrada Pravda i Solidarnost – Sindikalist godine za 2018 kao istaknuti borac za prava rudara koji je zbog nezadovoljstva položajem rudara, višegodišnjom stagnacijom plaća te drugim nagomilanim problemima rudara, najavio osnivanje novog rudarskog sindikata u Federaciji BiH. Potaknut ispodprosječno manjim plaćama u rudniku Banovići, često je govorio o mobingu koji se provodi prema onim koji se usude progovoriti o status quo u položaju rudara koji traje već pet godina. Hrabrost i odlučnost da se upusti u formiranje novog saveza rudara kao i spremnost da otvoreno govori o problemima rudara koji se godinama guraju pod tepih i o kojima niko ne govori čini ga jednim od rijetkih sindikalista u BiH koji su spremni upustiti se u takav rizik kao što je osnivanje novog rudarskog sindikata i ući u sukob sa moćnim interesnim grupama i zbog toga je i zaslužio Radničku nagradu Pravda i Solidarnost za Sinidikalistu godine 2018.

Radnički media servis za Zapadni Balkan&JIE

Novinska agencija Atrakcija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno