Biznis

Profit bankarskog sektora u prošloj godini oko 230 miliona KM

Profit bankarskog sektora u prošloj godini oko 230 miliona KM- Profit banakrskog sektora u 2020. godini bio je oko 230 miliona KM, dok je godinu ranije ta cifra bila 360 miliona KM, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH govoreći za TV Liberty, magazin Radija Slobodna Evropa (RSE).

“To je izuzetno mali povrat na kapital kad znamo da je od 80 do 90 posto kapitala u bankama inozmenog. Ko gleda na taj povrat, već mu nije isplativo praktično raditi u Bosni i Hercegovini”, kazao je Kutle.

U prilogu koji se bavi moratorijima na otplatu kredita, navedeno je da u BiH, prema pteliminarnim podacima regulatora, ukupno u 2020. godini odobreno 93.388 odgoda plaćanja, od čega 85.977 za stanovništvo i 7.411 za pravna lica.

Ekonomista Admir Čavalić kaže da je problem bankarskog sektora konzervativan pristup.

“Banke, generalno, a tu je odgovornost i na regualtoru, nisu dovoljno inovativne, kreativne u komparaciji sa zemljama regiona i u tom smislu njihova najveća greška i najveća kritika treba da se odnosi na navedeno. Jednostavno, banke nisu dovoljno radile kako bi pomogle klijentu u smislu inovativnosti, boljih rješenja i slično. Uglavno , naše banke imaju vrlo konzervativan pristup, što je dobro zarad sistemske stabilnosti, ali s druge strane nije dobro u kontekstu stimulacije privrede i rađanstva i genralno unapređenja finansijske dobrobiti opšte populacije”, kazao je Čavalić.

Kutle kaže da se banka često shvaća kao socijalna uzstanova što ona ne može biti, jer je banka profitabilna isntitucija koja ima svoju misiju.

“E, unutar svoje misije, svog razloga postojanja, mora napraviti maksimum, a razlog postojanja je da svim klijentima, građanima, društvenoj zajednici omogući normalno funkcioniranje i uz to održivost sebe. Banke i bankarski sektor, uključujući i agencija za bankarstvo kao regulatora, napravile su ono što su one u ovom trenutku mogle”, istakao je Kutle.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem