Info

Prodaja imovine ide sporo, bivši radnici se nadaju uvezivanju staža i penzionisanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije dvije godine pokrenut je stečaj u nekada najvećem industrijskom gigantu Željezari Zenica. Od tada se više od 200 bivših radnika nalazi na evideniciji nezaposlenih, sa problemom neuvezanog staža, dok je dio ostao raditi u preduzeću Željezara u stečaju. Prodaja imovine procijenjene vrijednosti 120 miliona, kojom se namiruju potraživanja radnika, ide sporo, a bivši radnici se nadaju uvezivanju staža i penzionisanju.

Vrata hotela Internacional zaključana su više od dvije godine. Ovaj objekat u centru Zenice samo je dio imovine nekadašnjeg industrijskog giganta Željezare, sada preduzeća u stečaju.

“Kad se pojavi neki interesent, pokrenemo proceduru prodaje, ciljane. Hotel Internacional po procijenjenoj vrijednosti 9 miliona i 100 hiljada u prvoj prodaji nije prodan. Kasnije smo na internetu tražili kupce, oglašavali”, objašnjava Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare.

Od prodaje imovine postepeno se namiruju povjerioci, a najveći su upravo bivši radnici. Trenutno je 250 bivših radnika Željezare na birou rada, sa neuvezanim stažom od 14 godina i bez novčanih primanja. Od tog broja, 18 uposlenika steklo je pravo na penzionisanje, dok će do kraja godine još njih desetak biti u istoj poziciji.

“To bi se svelo na njih 220 koji bi ostali još neuvezanim stažom, 120 miliona imovina. Federalna vlada je trebala, po mom skromnom radničkom mišljenju, uzeti u obzir i uvezati staž – uđite, prodajte imovinu i uvežite staž ljudima. Ono zdrave firme neka stoji i nek radi, ali to je interes da se sve pogasi i rasproda, nažalost, u bescijenje”, tvrdi Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare u stečaju.

Nadu za penzionisanje radnika koji su stekli uslove, ali im nisu uplaćivani doprinosi, predstavlja objavljivanje javnog poziva resornog federalnog ministarstva. Sa druge strane, sindikalci smatraju da bi za ovaj problem radnika, čija su preduzeća u stečaju, trebalo iznaći sistemsko rješenje.

“Način je da se usvoji napokon zakon o uvezivanju radnog staža. Ja ću podsjetiti, to su mnogi zaboravili, taj zakon je bio dio Akcionog plana za provedbu reformske agende, taj zakon je trebao biti usvojen već krajem 2015.godine i stupiti na snagu 1.1.2016. godine. Vidimo da taj zakon nije maknoo dalje od forme prednacrta”, kaže Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Preduzeće Željezara u stečaju je trenutno likvidno, a 75 radnika prima redovnu plaću koja se osigurava od najamnine iz imovine. Zaposleni su na poslovima obezbjeđenja i zaštite imovine, da se ne bi desio već ranije viđeni scenarij njenog uništavanja.

federalna.ba/video pogledajte NA OVOM LINKU).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno