Info

Prodaja bh. eteričnih ulja na američkom tržištu

Prodaja bh. eteričnih ulja na američkom tržištu
Prodaja bh. eteričnih ulja na američkom tržištu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prodaja bh. eteričnih ulja na američkom tržištu- Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP) radi već 17 godina na području centralne Bosne. Kako kažu, po potrebi projekata rade i u čitavoj BiH, ali i u susjednim državama na podršci zajedničkim prekograničnim projektima.

Aktivnosti ove udruge usmjerene su na razvoj infrastrukturne podrške za razvoj poduzetništva.

Podrška

– Radimo administrativno-tehničku podršku svim sektorima kroz izradu projekata, biznis-planova i svega što je potrebno jednom poduzetniku za razvoj poslovne aktivnosti do izlaska na tržište, ali i poslije smo tu da im damo svu potrebnu podršku. Radimo i ono što je veoma bitno za “male” farmere, a to je umrežavanje i povezivanje, s obzirom na to da se proizvodnja u BiH najčešće odvija na malim parcelama i da pojedini proizvođači raspolažu malom količinom proizvoda. Tako je umrežavanje način za zajednički nastup na tržištu gdje se lakše pruža mogućnost pronalaska kupaca, te da budu ozbiljni konkurenti velikim kupcima, kazala nam je Tea Samardžić-Memčić iz ove udruge.

U svom sastavu ova udruga ima poslovni inkubator za inkubiranje biznisa iz različitih oblasti industrija, te Agroinkubator, jedini takve vrste u BiH. Također, promovišu svoje članove i njihove proizvode na domaćim i inozemnim sajmovima, te pružaju različite vrste edukacija.

– Radimo na lobiranju i pokretanju inicijativa za podnošenje novih javnih politika za izmjenu zakonske regulative u različitim oblastima s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u BiH. Podijeljeni smo u nekoliko segmenta djelovanja, te djelujemo kroz Poslovni inkubator, Agroinkubator, Ogledno dobro, Mašinski prsten i Kućnu radinost, dodala je Samardžić-Memčić.

Takvih članova imaju skoro 50 koji su većinom iz općine Žepče. Svima zajedno je cilj jačanje gospodarstva i poboljšanje poslovnog okruženja.
– Drugi bitni dio Udruge je Agroinkubator, koji ima više članova. Jedan dio su članovi iz udruženja i zadruga koje se bave različitim poljoprivrednim proizvodnjama, a drugi dio su poljoprivredni proizvođači. Mada, zadnjih nekoliko godina preferiramo da svi poljoprivredni proizvođači budu dio nekog udruženja, a da onda to udruženje bude član našeg Agroinkubatora, kazao je Erol Maglić, menadžer podrške MSP sektoru.

U okviru Agroinkubatora preko 30 udruženja i zadruga ima članstvo, te zajednički djeluju u razvoju agrobiznisa u cijeloj BiH.

Mreže i projekti

– Udruga također ima svoje aktivnosti u sektoru ljekovitog bilja i to na zahtjev poljoprivrednih proizvođača koji su imali posađenu određenu količinu ljekovitog bilja koje nisu znali kako preraditi i kome prodati. Menadžment Udruge poduzetnika i poslodavaca je pronašao rješenje kako ta sirovina ne bi propala, te smo napravili tečno eterično ulje od matičnjaka, koje je prvo ulje takve vrste u BiH. Tako davne 2008. godine počinje priča oko proizvodnje ljekovitog bilja na području centralne Bosne i ostatka države, istakao je Maglić.

Kroz rad sa korisnicima na terenu utvrdili su njihove potrebe i želje za razvoj sektora eteričnih ulja, pri čemu su osnovali AgroMAP mrežu koja okuplja proizvođače i prerađivače aromatičnog bilja sa područja čitave BiH.

– Kroz tu mrežu članovi rade na razvoju zajedničkih proizvoda, te se zajednički promoviraju na sajmovima i tržištu. Sada smo u fazi nabavljanja opreme za ispitivanje kvalitete proizvoda. Naša namjera je da izradimo EU projekat te da na taj način dobijemo sredstva za unapređivanje ovog sektora i finalnih proizvoda, rekla je Samardžić-Memčić.

Ova udruga se finansira od članarina, vlastitih aktivnosti i dijelom iz projekata EU, te domaćih donatora, ministarstava, američke ambasade.

Također, imaju preko 30 implementiranih projekata.
– Jedan od značajnijih projekata je upravo uspostavljanje tog Poslovnog inkubatora, te Agroinkubatora. Za Agroinkubator smo 2011. dobili i nagradu UN-a za najbolji razvojni projekat koji je implementiran od NVO-a, te smo jedini u Europi dobili tu nagradu, naglasila je Samardžić-Memčić.

Također, uspostavili su inovativno-eduakacijski centar u sektoru agrobiznisa u općinama Teslić i Drenovci u Hrvatskoj. Imali su i projekt u okviru kojeg su promovirali svoje proizvode, na sajmovima u Nürnbergu, u Bologni, te u Hannoveru.

– Mi organiziramo i pronalazimo kupce za članove naše mreže, aktivni smo u traženju inozemnih kupaca i poslovnog povezivanja, kako bi se proizvodi od ljekovitog bilja plasirali na inozemno tržište. Do sada smo imali uspješnu suradnju s kupcima u Americi kojima prodajemo i plasiramo eterična ulja, a najveće količine smo imali od matičnjaka i smilja. Plasman ovih proizvoda na tržište se vrši preko poljoprivredne zadruge Agrofarm iz Žepča, kazao je Maglić, dodavši da dio gotovih proizvoda, kao što su kreme, tinkture, melemi i sapuni, prodaju na domaćem tržištu u specijaliziranim trgovinama, putem sajmova, u ljekarnama, osobnom prodajom, te web shopom.

– Veoma je bitno da se svi udružujemo, povezujemo, umrežavamo, jer samo tako možemo napredovati i želimo primjere dobre prakse prenijeti na druge kako bi se svi osnažili i radili na unapređenju agrobiznisa u BiH, poručila je Samardžić-Memčić.

Aktivnosti ove udruge će i dalje biti usmjerene na cjelokupan razvoj Agrobiznisa, s ciljem da poljoprivredni proizvođači budu toliko osnaženi kako bi mogli registrirati svoju proizvodnju, te tako biti legalni proizvođači.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno