Biznis

ProComp: Vodič za kupovinu gaming računara!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U današnjem svijetu video igara, gaming računar je neophodan alat za svakog ozbiljnog igrača. Ali, sa toliko opcija na tržištu, kako da pronađete savršeni sistem koji će zadovoljiti vaše potrebe? U ovom vodiču za kupovinu gaming računara, razmotrićemo ključne faktore koje treba uzeti u obzir kako biste donijeli najbolju odluku i maksimalno uživali u svojim igrama.

Budžet

Prvi korak u kupovini gaming računara je određivanje svog budžeta. Gaming računari dolaze u različitim cjenovnim kategorijama, pa je važno znati koliko ste spremni da potrošite. Imajte na umu da, iako više novca često znači bolje performanse, postoje i pristupačni sistemi koji mogu pružiti odlično iskustvo.

Grafička kartica

Grafička kartica je srce svakog gaming računara. Odlučite se za karticu koja će podržati igre koje želite igrati. Ako želite igrati najnovije naslove na visokim postavkama, razmislite o snažnoj grafičkoj kartici od renomiranog proizvođača poput NVIDIA ili AMD.

Naša preporuka je NVIDIA GeForce RTX 3060 je grafička kartica iz NVIDIA-ove RTX 30 serije, koja je lansirana kao pristupačnija opcija za gejmere koji žele dobre performanse u 1080p (Full HD) gejmingu, uz podršku za ray tracing tehnologiju. Idealan gaming računar za vas sa RTX 3060 grafičkom karticom na link-u.

RTX 3060 koristi NVIDIA-ovu Ampere arhitekturu, što donosi unapređenja u performansama, energetskoj efikasnosti i podršci za ray tracing.

RTX 3060 nudi solidne performanse za igranje igara u 1080p rezoluciji. Možete očekivati visoke frejmove po sekundi (FPS) u većini igara sa visokim detaljima.

Grafička kartica podržava ray tracing tehnologiju, što omogućava bolje osvetljenje, sjene i refleksije u igrama koje podržavaju ovu tehnologiju.

RTX 3060 dolazi sa 8 ili 12 GB brze GDDR6 memorije, što je dovoljno za većinu igara u 1080p rezoluciji.

RTX 3060 takođe podržava DLSS tehnologiju, koja koristi umjetnu inteligenciju da poboljša performanse u igrama, omogućavajući vam da igrate igre sa višim FPS-om bez gubitka kvaliteta slike.

Osim gaminga, RTX 3060 je dobra opcija i za streaming i kreativne zadatke, zahvaljujući svojim performansama i tehnologijama za video obradu.

Procesor (CPU)

Igrači često potcjenjuju važnost procesora. Brži procesor omogućava bolje performanse i brže učitavanje igara. Intel i AMD nude različite modele procesora, pa proučite njihove karakteristike i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Naše preporuke su AMD Ryzen 5 5600X i Intel Core i5-11400 procesori.

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X je procesor iz AMD-ove Ryzen 5000 serije, koji se ističe svojim odličnim performansama u srednjem cjenovnom segmentu. Evo nekoliko ključnih tačaka o ovom procesoru:

  • Broj jezgara i niti: Ryzen 5 5600X dolazi sa 6 jezgara i 12 niti, što omogućava obradu više zadataka istovremeno i odličnu performansu u većini aplikacija.
  • Arhitektura: Procesor koristi Zen 3 arhitekturu, koja donosi značajna unapređenja u odnosu na prethodne generacije, uključujući poboljšane IPC (instrukcije po satu) performanse.
  • Radni takt: Ryzen 5 5600X radi sa baznim taktom od 3.7 GHz i maksimalnim taktom od 4.6 GHz, što omogućava brze performanse i responsivnost u različitim aplikacijama.
  • L3 keš memorija: Procesor dolazi sa 32 MB L3 keš memorije, što poboljšava pristup podacima i performanse u igrama i aplikacijama.
  • AM4 socket: Ryzen 5 5600X je kompatibilan sa AM4 soketom
  • Efikasnost: Procesor koristi 7-nanometarski proizvodni proces, što mu omogućava dobre energetske performanse i nižu potrošnju energije u odnosu na prethodne generacije.
  • Gaming performanse: Ryzen 5 5600X se odlično pokazuje u gamingu, pružajući visoke frejmove po sekundi u igrama, naročito u kombinaciji sa snažnom grafičkom karticom.
  • Multitasking i produktivnost: Zahvaljujući svojim brojem jezgara i niti, ovaj procesor takođe omogućava brz multitasking i odlične performanse u produktivnim zadacima, kao što su video obrada i 3D modeliranje.

Naš skromni prijedlog za gaming računar sa AMD Ryzen 5 5600X procesorom i grafičkom karticom RTX 3060 na link-u.

Intel Core i5-11400F

Intel Core i5-11400F je varijanta Intelovog procesora iz serije Core i5, ali sa oznakom “F” koja ukazuje na to da nema integrisanu grafiku. Evo nekoliko ključnih tačaka o Intel Core i5-11400F procesoru:

  • Broj jezgara i niti: Core i5-11400F ima 6 jezgara i 12 niti, što omogućava dobre performanse u multitasking zadacima i brzu obradu podataka.
  • Arhitektura: Procesor koristi Rocket Lake-S arhitekturu, što obezbjeđuje određena poboljšanja u odnosu na prethodne generacije Intelovih procesora.
  • Radni takt: Core i5-11400F radi sa baznim taktom od 2.6 GHz i maksimalnim taktom od 4.4 GHz, pružajući solidne performanse u različitim aplikacijama.
  • L3 keš memorija: Procesor dolazi sa 12 MB L3 keš memorije, što pomaže bržem pristupu podacima i boljim performansama u aplikacijama.
  • LGA 1200 socket: Procesor je kompatibilan sa LGA 1200 soketom
  • Gaming performanse: Core i5-11400F pruža dobre gaming performanse i sposoban je da pokrene većinu igara na visokim postavkama, posebno u kombinaciji sa RTX 3060 grafičkom karticom.
  • Odgovarajuća za gaming računare: Budući da nema integrisanu grafiku, Core i5-11400F je posebno pogodan za gaming računare koji će koristiti posebnu grafičku karticu.
  • Multitasking i produktivnost: Zahvaljujući svojim brojem jezgara i nitima, ovaj procesor je sposoban za multitasking i nudi dobre performanse u produktivnim aplikacijama.

RAM (Radna memorija)

Igrice zahtijevaju sve više RAM-a, pa razmislite o računaru sa bar 16 GB DDR4 ili više. To će osigurati brže učitavanje i igranje bez kašnjenja.

Pohrana

Hard disk (HDD) ili solid-state disk (SSD)? SSD-ovi nude brže učitavanje igara i opšte bolje performanse, dok HDD-ovi obično nude više skladišnog prostora po nižoj cijeni. Kombinacija SSD-a za operativni sistem i igre, i HDD-a za skladištenje drugih fajlova može biti odličan izbor.

Gaming periferija

Ne zaboravite da u svoj budžet uključite i tastaturu, miš, slušalice i monitor. Kvalitetne periferne jedinice mogu poboljšati vaše igračko iskustvo. Naša preporuka je Fantech gaming periferija.

Pripremite se za potencijalna buduća ulaganja

Planirajte unapređenje vašeg računara u budućnosti. Provjerite koliko je lako dodati nove komponente kao što su RAM, grafičke kartice ili skladište.

Nakon pažljivog razmatranja svih ovih faktora, bićete spremni da pronađete savršeni gaming računar za svoje potrebe. Bez obzira da li ste strastveni gejmer ili “casual” igrač, dobar gaming računar će vam omogućiti da uživate u igrama na potpuno novom nivou. Srećno sa kupovinom na našem online shop-u www.procomp.ba i uživajte u svom gaming iskustvu!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno