Zenica

Pročitajte o aktivnostima učenika III-4 i III-6 Prve gimnazije u Zenici u projektu “Građanin”

Prva Gimnazija Zenica
Prva Gimnazija Zenica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pročitajte o aktivnostima učenika III-4 i III-6 Prve gimnazije u Zenici u projektu “Građanin” – Učenici dva razreda Prve gimnazije Zenica, III-6 i III-4 su nam poslali kratke priloge o svojim aktivnostima u Projektu “građanin, koje prenosimo u izvornim oblicima

___________________________________

Mi smo učenici III-6 razreda Prve gimnazije u Zenici. Iz predmeta demokratija trenutno radimo projekat “Građanin”,sa temom(problemom) “Uvođenje školskog psihologa u osnovno i srednje obrazovanje”.

U toku je razrada ovog čitavog plana, svjesni smo da nam je psiholog veoma važan i potreban u školama. Naš zadatak je da u skorije vrijeme sve učinimo kako bismo realizovali ovaj projekat. Pomoć smo zatražili u Ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, te Pedagoškom zavodu, pri čemu smo intervjuisali nekoliko osoba koje su povezane sa obrazovanjem, te koji su u mogućnosti da promijene pedagoške standrade.

Među njima je i Slađan Matković, po struci viši stručni savjetnik za osnovno i srednje obrazovanje, kod kojeg smo dobili dio odgovora koji nam je potreban. U toku je izmjena pedagoških standarda, na kojima je jedan od tema i psiholog, te se nadamo da će se realizovati. Ključni dio u sprovođenju već navedenog su mediji, ostali građani, roditelji, te naravno, nastavnici i profesori.

________________________________________

Poštovani, svjedoci smo da i pored dosadašnjih nastojanja i aktivnosti problem vršnjačkog nasilja nije dobio adekvatno rješenje. Stoga mi, učenici III-4 razreda Prve gimnazije, u okviru projekta „Građanin“ predlažemo sačinjavanje i provođenje Protokola o postupanju u slučaju nasilja u školama u našem gradu.

U saradnji sa profesoricom demokratije Jasminom Delić pronašli smo adekvatan Protokol koji je sastavilo Vijeće pedagoga. Naime, Protokolom se regulišu prava, obaveze i odgovornosti, te utvrđuju postupci za uspostavljanje reakcije zaposlenika škole, učenika kao i roditelja kako bi se djelovalo na sprječavanju, identificiranju, prijavljivanju i istraživanju svih slučajeva nasilja u obrazovnom sistemu u vrijeme održavanja odgojno-obrazovnog procesa u zgradi škole i njezinoj neposrednoj blizini; u vrijeme održavanja rekreativne nastave, ekskurzija, izleta i sličnih aktivnosti koje organizira škola. Praksa je pokazala da u školama u kojima se provodi ovaj Protokol problem sa nasiljem je znatno smanjen – fizičkog i seksualnog nasilja uglavnom nema, dok verbalnog i cyber nasilja ima ali u znatno manjoj mjeri.

Protokol sadrži tačno i jasno određene disciplinske mjere, srazmjerne učinjenom prekršaju, koje učenike podstiču na razmišljanje i na neponavljanje prekršaja. Stoga Vas molimo da nas podržite u našim aktivnostima, jer sa Vašom podrškom i lobiranjem veće su šanse da realiziramo naš cilj i da provođenje Protokola postane djelotvorna mjera javne politike. Dan vršnjačkog nasilja se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, dakle 28.2.2018.godine. Prevencija nasilja je jako bitna i naš cilj je da se ovaj problem riješi. Ovo je jako bitna tema, a mediji su veoma važni ukoliko želimo postići ono što smo zamislili.

S poštovanjem, III-4 Prva gimnazija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno