Biznis

Problemi u Njemačkoj snažno utiču na ekonomiju BiH i ove godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veliki protesti širom Njemačke i problemi sa kojima se suočava najsnažnija evropska privreda snažno će uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine i u ovoj godini.

Ovog su stava Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske i ekonomista Milenko Stanić, sagovornici “Nezavisnih novina”.

Naime, prema konačnim podacima Destatisa, izvoz Njemačke je u decembru prošle godine usljed slabe globalne potražnje pao više nego što se očekivalo.

Tako je izvoz pao za čak 4,6 odsto u poređenju sa novembrom prošle godine, i to je značajno više od dva odsto od očekivanja analitičara.

Kako stoji u podacima Destatisa, izvoz u članice Evropske unije smanjio se za 5,5 odsto na mjesečnom nivou, a u zemlje izvan EU za 3,5 odsto.

Još gori su podaci za uvoz u ovu državu, koji je za mjesec dana (novembar – decembar) pao za čak 6,7 odsto, dok su analitičari očekivali pad od 1,5 odsto.

“Uprkos izazovima, spoljnotrgovinski bilans u decembru je ostao u istorijskim okvirima, pa je sezonski prilagođeni spoljnotrgovinski suficit iznosio 22,2 milijarde eura, u poređenju sa 20,8 milijardi eura u mjesecu prije. Izvoz u 2023. bio je za 1,4% manji nego u 2022. godini, dok je uvoz manji za 9,7 odsto”, navodi se u podacima Destatisa.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da je činjenica da je Njemačka jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera RS i BiH.

“Mnoge privredne grane su oslonjene na njemačko tržište i bile fokusirane na ovo tržište jer je njihova privreda bila dosta stabilnija i bili su dosta bolje platiše u odnosu na druga tržišta, na primjer Italije. Pad privrednih aktivnosti u Njemačkoj prošle godine se prenio i na ovu godinu, tako da privredni subjekti iz Republike Srpske koji su imali značajnije ugovore sa firmama iz Njemačke ove godine imaju redukovane ugovore za 20-30 odsto ili ih čak još nisu potpisali”, istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, ova neizvjesnost je velika briga za domaća preduzeća koja sarađuju sa privrednicima iz Njemačke.

“Ovo znači da će i 2024. godina biti dosta teška kao što je bio kraj 2023. Otežavajuća okolnost je to što njemački partneri nisu u prilici ili neće olako da povećaju cijene naših proizvoda, pa čak neka preduzeća traže smanjenje cijena pravdajući se problemima u njihovoj državi. Preduzeća koja su dominantno oslonjena na njemačko tržište imaće probleme”, naglasio je Ćorić.

Ekonomista Milenko Stanić smatra da će problemi u Njemačkoj nastaviti negativno da se odražavaju na ekonomiju BiH i u ovoj godini.

“Pad industrijske proizvodnje u BiH je bio više od devet odsto i bio je značajan pad izvoza, iako to nije bilo uslovljeno recesijom u Njemačkoj. Očigledno da se u prvom kvartalu ove godine nastavljaju negativni tokovi u najjačoj i najvažnijoj ekonomiji Evropske unije, ali i najvažnijoj ekonomiji što se tiče spoljnotrgovinskog aspekta sa BiH. Ta kretanja će se negativno odraziti i na kretanje naše industrijske proizvodnje i izvoza i uvoza. Očekivalo se da će ovo biti godina oporavka i pada inflacije. Ipak, početak ove godine je bio loš. Ovo će uticati na ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu sa Njemačkom”, zaključio je Stanić u razgovoru za “Nezavisne novine”.

Izvor: Nezavisne novine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno