Zenica

Problemi budućih majki u ZDK: Sebi dajem nepravilnu dozu Clexana da uštedim za sutra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Problemi budućih majki u ZDK: Sebi dajem nepravilnu dozu Clexana da uštedim za sutra – Predstavnice Udruženje “Žene Ženama” iz Sarajeva sastale su se u Zenici sa ženama porodiljama i trudnicama kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju žene, majke, porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sastanku su prisustvovale žene iz Zenice i Kaknja, nezaposlene i zaposlene u javnom i privatnom sektoru, te predstavnice nevladinog sektora.

Iznijele su niz problema sa kojima se susreću prilikom porodiljskog odsustva, izražavajući bojazan da će ovakva populaciona politika izuzetno negativno utjecati na natalitet.

Kako je danas rečeno, izuzetno je važno da majka/porodilja prima određenu naknadu za vrijeme porodiljskog odsustva.

Također, trudnica koja boluje od trombofilije kazala je da svaki dan mora dobiti injekciju Clexane terapije, ukoliko ne želi smrtno ugroziti sebe i dijete. Međutim, pošto za tu terapiju svaki dan mora izdvojiti 10 KM, odnosno tokom 10 mjeseci 3.000 KM, mnoge od njih nisu u prilici da sebi priušte terapiju.

One zahtijevaju od Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja da što prije uvrste na A esencijalnu listu ovaj lijek, kao što je to u drugim kantonima u FBiH i Republici Srpskoj.

Trudnice su se, kako je rečeno tokom sastanka, na Skupštini ZDK izborile za zaključak koji je jednoglasno usvojen a odnosi se na potpunu refundaciju Clexane injekcija za trudnice oboljele od trombofilije. Opstruiranje odluke je trenutno na snazi od strane Ministra Zdravstva ZDK i direktorice ZZO ZDK.

Jedna žena je tokom sastanka rekla da sebi daje nepravilnu dozu Clexane terapije od preporučene, “jer želi da uštedi, da bi imala za sutra”. “Ja ne znam da li to smijem ili ne smijem raditi, ali nemam dovoljno novca za terapiju svaki dan i tako štedim lijek”.

Tokom sastanka je rečeno i da nema dovoljno stručnog kadra za liječenje i dijagnosticiranje trombofilije i raznih ginekoloških stanja i bolesti, zbog čega žene iz Zeničko-doboljskog kantona idu u veće gradove na liječenje što pravi dodatne izdatke za porodice.

Trudnice i porodilje su kazale da im podrodljske naknade kasne po 4-5 mjeseci i da su to primanja na koja ne mogu redovno računati.

Rečeno je da se dječiji dodatak u Zenicko-dobojskom kantonu kreće do 15 KM mjesečno za dijete, što je zanemarujuće u odnosu na potrebe djeteta.

Sastanak u Zenici održao se u sklopu zagovaračkog projekta (Ne)diskriminacija proodilja, kojom udruženje Žene ženama i Womennet mreža, zagovaraju usvajanje zakona o ujednačenim porodiljskom naknadama u svim kantonima na području FBiH, uz podršku USAID.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno