Info

Problematika gluhih i nagluhih osoba u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Problematika gluhih i nagluhih osoba u ZDK- Dana 9.2.2021 u prostorijama Udruženja gluhih i nagluhih u Zenici održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja gluhih i nagluhih na području ZDK.

Razgovarali su o trenutnim problemima, a to je nezadovoljstvo  sadašnjim rukovodiocima Saveza gluhih i nagluhih ZDK. Naime, Savez bi trebao da radi u saradnji sa svojim članicama, što trenutno nije tako. U javnosti iznose da oni rade za interes gluhih osoba, sto uopće nije istina, jer ni u jednom dosadašnjem projektu Saveza nisu uključeni, niti bilo šta znaju o tome, jer oni sve rade svojom voljom, kako bi gradili svoju reputaciju i ostvarili samo svoj lični interes.

Žalosno je što su gluhe i nagluhe osobe trenutno u ovakvoj poziciji, bore se da ostvare svoja prava, ali obzirom na njihovu invalidnost imaju velike probleme u komunikaciji. Zenica je osnivač Saveza gluhih i nagluhih ZDK i uvijek joj je sjedište bilo u Zenici, koja ujedno ima i najviše članova gluhih i nagluhih.

Trenutni rukovodioci su također promjenili sjedište u Kaknju. Savez ne održava ni skupštine, pa tako da svojim članicama ne daje nikakvo pravo glasa. Trenutne članice Saveza gluhih i nagluhih ZDK su Zenica, Kakanj i Zavidovići. Sva Udruženja gluhih i nagluhih ZDK imaju pravo da pristupe Savezu, ali to im se pravo ne daje. Zasto? Taj odgovor samo oni imaju. Ono što gluhe osobe trenutno žele je da se organizuje Skupština, da se priključe i gradovi kao sto su Žepče,Tešanj, Maglaj i drugi.

Da se izvrši ponovno glasanje unutar Saveza o njegovim rukovodicima, kao i da vrate sjedište Saveza osnivaču, odnosno Zenici. Iako je trenutno sjedište Saveza u Kaknju, čak i članovi Udruženja gluhih i nagluhih Kakanj danas su na sastanku izrazili nezadovoljstvo jer i oni smatraju da sjedište Saveza treba da bude u Zenici koja je i osnivač. Također i Udruženje gluhih i nagluhih Zavidovići su se izjasnili da ih ne interesuje nikakva historija problema među članicama, da žele jedinstvo i da Savezu pristupe i ostali gradovi ZDK.

Želimo također da javnost inforimišemo da svi trenutni projekti iza kojih stoji Branka Jurić, nikakve veze nemaju sa Udruženjem gluhih i nagluhih Zenica, da ih oni ne podržavaju, jer je upitanju samo lični interes, a ne da bi se popravio položaj gluhih, kako to ona inače tvrdi. Ona gluhim i nagluhim osobama samo otežava u svim segmentima života, zbog čega i jesu trenutno u ovim svim problemima sa kojima se bore.

Udruženje gluhih i nagluhih osoba Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno