Info

Priznavanje vozačkih dozvola BiH i Makedonije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, koji će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Sporazumom se uređuje pitanje uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola izdatih od strane nadležnih organa u Bosni i Hercegovini i Republici Makedoniji vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave na teritoriji druge ugovorne strane bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih voziia za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Odredbe ovog sporazuma ne isključuju obavezu ispunjavanja administrativnih formalnosti koje nalažu propisi svake ugovorne strane za zamjenu vozačkih dozvola, kao što su popunjavanje obrasca zahtjeva, dostavljanje ljekarskog uvjerenja, plaćanje taksi i drugo.

Podnosilac zahtjeva za zamjenu vozačke dozvole mora ispunjavati uvjet u pogledu godina života propisanih zakonodavstvom ugovorne strane u kojoj se vrši zamjena vozačke dozvole.

U vrijeme zamjene vozačke dozvole, istovrijednost kategorija i potkategorija vozačkih dozvola koje su izdate od nadležnih organa ugovornih strana će se priznati na osnovu tablica ekvivalencije koje su prilog Sporazumu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno