Info

Priznanje Rektorske konferencije za prof.dr. Jusufa Durakovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na svečanoj sjednici Skupštine Rektorske konferencije BiH u Sarajevu uručeno je priznanje za deset profesora i akademika javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, od čega tri posthumno.

Priznanje ‘Plaketa Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine’ pripala su akademiku dr. Dragoljubu Mirjanića (Univerzitet u Banjoj Luci), prof. dr. Atifu Hodžiću (Univerzitet u Bihaću), akademiku dr. Mladenu Bevandi (Sveučilište u Mostaru), prof. dr. Tariku Zaimoviću (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. Izudinu Kapetanoviću (Univerzitet u Tuzli), prof. dr. Jusufu Durakoviću (Univerzitet u Zenici), prof. dr. Fuadu Hadžikaduniću (Univerzitet u Zenici).

To priznanje posthumno je dodijeljeno za prof. dr. Hasana Muratovića (profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu), prof. dr. Elvedina-Edu Hanića (profesor emeritus Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru) i prof. dr. Safeta Krkića (Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru).

Akademik Bevanda (Sveučilište u Mostaru) zahvalio je i, na toj svečanosti u Rektoratu, istaknuo značaj tog priznanja za njega i njegove kolege.

Rektor sarajevskog Univerzitete Rifat Škrijelj kazao je, u izjavi za novinare, da ta plaketa znači da kvalitetan naučnik neće biti zaboravljen, da djela duže žive nego ljudi, kao i da država Bosna i Hercegovina ima svoje vrijednosti i svoje stupove na kojima počiva a to su, među ostalim, ljudi iz oblasti nauke.

– Ključna poruka je da u nauci nema granica, nikakvih politika niti predrasuda po kojima mi, kao rektori javnih univerziteta u BiH, gledamo na život. To je najveća vrijednost koju imamo – kazao je Škrijelj.

Kao predsjedavajući Rektorske konferencije BiH zahvalan je svim rektorima javnih univerziteta u BiH, od kojih su dva iz bh. entiteta Republika Srpska ( Banja Luka i Istočno Sarajevo) i šest iz Federacije BiH.

– Odluke donosimo konsenzusom. Za odluku o dodjeli Plaketa glasalo je osam rektora javnih univerziteta u BiH. Predlagali su ih univerziteti iz BiH, a glasali su rektori iz BiH. Nismo se bavili politikom, nego naukom. Dodjeljivali smo priznanja za nauku – naglasio je Škrijelj. Pojašnjava da se predsjedavajući Rektorske konferencije BiH rotiraju svake godine, a Univerzitet u Sarajevu preuzeo je predsjedavanje od 1. januara ove godine.

Po odluci Skupštine Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, priznanje ‘Plaketa Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine’ dodijeljena je za izuzetan doprinos razvoju univerziteta/sveučilišta kroz istaknuti rad u naučnoj, nastavnoj i stručnoj oblasti, te širenju ugleda univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno