Zenica

Priznanje i nagrada “Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” dodijeljeno prof. dr. Jusufu Ramiću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priznanje i nagrada “Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” dodijeljeno prof. dr. Jusufu Ramiću – U četvrtak 5. jula 2018. godine u Uredu muftije zeničkog organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ prof. dr. Jusufu Ramiću.

Priznanje ”Muhamed Seid ef. Serdarević” dodjeljuje se jednom godišnje, domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, za doprinos u promicanju i afirmaciji islamskih vrijednosti, te za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju naučne misli u Islamskoj zajednici.

Priznanje ”Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” ustanovljeno je 2009. godine. Ovo priznanje dosada je dodijeljeno dr. Nusretu Isanoviću (2009.), hfz. dr. Halil ef. Mehtiću (2010.), muftiji zagrebačkom Ševko ef. Omerbašiću (2011.), akademiku Enesu Kariću (2012.), muftiji ljubljanskom dr. Nedžad ef. Grabusu (2013.), muftiji zeničkom Doc. dr. Ejub ef. Dautoviću (2014.), muftiji prof. dr. Mevlud ef. Dudiću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (2015.), prof. dr. Fikretu Karčiću (2016.), prof. dr. Sulejmanu Topoljaku (2017.) i prof. dr. Jusufu Ramiću (2018.).

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade ”Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević”, u sastavu: muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, hfz. prof. dr. Halil Mehtić i mr. Jakub ef. Salkica, na svojoj sjednici održanoj u srijedu 27. 06. 2018. godine, u Zenici, donijela  je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ”Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” dodijeli dr. Jusufu Ramiću, prof. emeritus.

Prof. dr. Jusuf Ramić rođen je 1938. godine u Šeheru, Kalesija kod Tuzle. Osnovno obrazovanje je završio u rodnome mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1958. godine. U Kairu je 1962. godine upisao Fakultet arapskog jezika na El-Azheru.
Na ovom Fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao.

Dr. Ramić je redovni profesor u penziji. Predavač je na predmetu Arapski jezik i književnost na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Arapska književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Angažiran je i na postdiplomskom studiju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao voditelj katedre za Kur’an i kur’anske znanosti. U okviru te katedre izučava se kiraet, tefsir i arapski jezik.

U toku rada na Islamskom teološkom fakultetu, danas Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, pisao je, prevodio i objavljivao tekstove iz oblasti tefsira, arapskog jezika i arapske književnosti u raznim našim listovima i časopisima u Preporodu, Glasniku VIS-a, Islamskoj misli, Zborniku radova Fakulteta, Prilozima za orijentalnu filologiju, Muallimu, Elifu, Muhadžiru, Hilalu i kalendaru Takvim.

Objavio je osam knjiga na bosanskome jeziku, a nezaobilazno je spomenuti barem neke :

„Povodi objave Kur’ana“, „Tefsir, tumačenje i razumijevanje Kur’ana“, „Tefsir, historija i metodologija“, „Obzorja arapsko-islamske književnosti“.

Od prevedenih djela na bosanski jezik treba istaknuti sljedeća:

„Kur’an savremeni pokušaj razumijevanja“, „Arapsko-islamski utjecaj na evropsku renesansu“, „Tefsira u okrilju Kur’ana“, u saradnji sa Omerom Nakičevićem, Mesudom Hafizovićem i Enesom Ljevakovićem, „Biblija, Kur’an i nauka“.

Osvrti, prikazi i ocjene su jedna zasebna i vrijedna vrsta rada prof. dr. Jusufa Ramića. Iz te oblasti on je napisao osam naučnih radova.

Na kraju treba istaći da je prof. dr. Jusuf Ramić bio uključen i u projekat izrade Svjetske bibliografije o prevođenju značenja Kur’ana koja je objavljena u Istanbulu 1986. godine. Saradnik je na projektu Islamska enciklopedija u Turskoj koju izdaje Turkish religions foundation.

Gore navedeno opredjelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ za 2018. godinu dodijeli prof. dr. Jusufu Ramiću.

Obraćajući se prisutnim, prof. dr. Jusuf Ramić, između ostaloga, istakao je: ‘’Čini mi osobitu čast i veliko zadovoljstvo vaša odluka da ovo visoko priznanje za 2018. godinu meni dodijelite. Drago mije da ste to vi prepoznali, jer je moj rad prilično sličan radu muderrisa Muhameda Seid ef. Serdarevića za koji danas primam ovu prestižnu nagradu.

Zahvaljujem se svima vama, a posebno Komisiji u sastavu: muftija zenički doc. dr. Ejub Dautović, predsjednik, hfz. prof. dr. Halil Mehtić i mr. Jakub ef. Salkica koji su to prepoznali i predložili me za ovu nagradu. Neka ih Allah poživi i nagradi onim čime nagrađuje svoje iskrene vjernike.”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno