Biznis

Privrednici traže olakšice i izmjene Zakona o PDV-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Privrednici traže olakšice i izmjene Zakona o PDV-u – Šta bi se dogodilo da privrednici bojkotiraju plaćanje PDV-a samo dva mjeseca, pitaju se bh. privrednici koji već dva mjeseca čekaju da se Vijeće ministara, Uprava za indirektno oporezivanje i Upravni odbor UIO izjasne o inicijativi za izmjene Zakona o PDV-u.

Nas zanima ambijent u kojem privrednici neće zatvarati firme i dizati kredite da bi platili PDV – poručili su danas privrednici na okruglom stolu o inicijativi bh. privrednika za plaćanje PDV-a po naplaćenim računima, koji je Institut za razvoj mladih KULT danas organizirao u Sarajevu.

Institut je inicijativu kojom se traže izmjene Zakona koje se odnose na uvođenje sistema plaćanja PDV-a od privrednika državi tek kada on naplati fakturu koju je izdao svom kupcu, a ne samo po izdavanju te fakture pokrenuo u ožujku 2016. godine, a podržalo je više od 30.000 privrednika u BiH okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, udruženja privrednika i udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi, kao i pojedinačni privrednici.

Ovom inicijativom želi se pomoći malim privrednicima, a ne velikim korporacijama i poduzećima koji su među najvećim dužnicima po osnovu plaćanja PDV-a državi.

Inicijativa ne predlaže eksperimentalna rješenja, već sistem obračuna PDV-a po naplaćenim računima, koji je u primjeni u 22 zemlje članice EU, a primjenjuju ga i susjedne zemlje Srbija i Hrvatska. Izmjene Zakona odnosile bi se na privrednike koji godišnje ostvaruju promet do milijun KM.

Zbog trenutnog Zakona mali privrednici primorani su kreditno se zaduživati da bi platili PDV, a upravo su zbog ovakvog zakona i brojnih nameta koji opterećuju njihovo poslovanje primorani gasiti poduzeća i poslove.

Prema riječima prof. dr. Vjekoslava Domljana, Bosna i Hercegovina ima najkonzervativniji i najrigidniji Zakon o PDV-u koji se mora mijenjati.

Institut za razvoj mladih KULT okrugli stol organizirao je u okviru inicijative „Poslovni prostor BH“ koja se provodi u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno