Info

Privredni kriminal u BiH

Privredni kriminal u BiH
Privredni kriminal u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Privredni kriminal u BiH- Šest najvećih dužnika PDV-a, carina i akciza koji dolaze iz privatnog sektora državu su oštetili za 44,26 miliona KM.

Samo jedan vlasnik kompanije je osuđen i to na osnovu sporazumnog priznanja krivice, a protiv ostalih se vode istrage, iako su prevare otkrivene prije nekoliko godina.

Najveći dužnici

Od kada je prije nekoliko godina Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) počela objavljivati listu najvećih dužnika za PDV, carine i akcizu, javnost je konačno dobila uvid u obim nepravilnosti i malverzacija koje pojedine firme vrše. Očekivanja su bila da će stavljanje firmi na “stub srama“ doprinijeti efikasnijoj naplati indirektnih poreza. U praksi se to nije desilo, a pojedine firme su nagomilale višemilionska dugovanja.

Dva najveća dužnika iz privatnog sektora po osnovu neplaćenog PDV-a na dan 1. oktobra 2015. godine su MB-Kekerović d.o.o. iz Laktaša s dugom od 10,14 miliona KM i Đuša d.o.o. iz Fojnice s dugom od 8,04 miliona KM.

Po osnovu duga za akcize, ističu se kompanije Bob-Pro d.o.o. iz Čitluka koja duguje 8,87 miliona KM i Kristof d.o.o. iz Laktaša dužan 1,97 miliona KM.

Meso-impex d.o.o. iz Kiseljaka državi duguje na osnovu neplaćene carine iznos od 8,73 miliona KM a Megacom d.o.o. iz Mostara je po istoj osnovi dužan 6,49 miliona KM.

Provjerom u registru Centralne banke BiH evidentno je i da su blokirani bankovni računi svih šest navedenih privrednih subjekata.

Prinudna naplata

Reagirajući na velika dugovanja, UIO BiH je pokrenula postupak prinudne naplate i iskoristila je sve mehanizme koje dopušta Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, kažu u ovoj instituciji.

– Unatoč svim mjerama, dugovi nisu naplaćeni jer ih nije bilo moguće naplatiti – pojašnjava za Faktor Ratko Kovačević iz UIO BiH.

Ne precizira zbog čega ova institucija nije ranije djelovala dok dugovi nisu porasli na alarmantan nivo.

Zbog nemogućnosti naplate, UIO BiH je sve podatke i dokumentaciju proslijedila Tužilaštvu BiH, koje je na sebe preuzelo rješavanje dugovanja navedenih kompanija kroz podizanje optužnica.

Jedna presuda

Ove predmete je većinom preuzimao Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Portparol ove institucije Boris Grubešić za Faktor je kazao da su predmeti koji se odnose na neka od navedenih preduzeća u toku i da ne može davati komentare u vezi s tim.

Ono što je Tužilaštvo BiH do sada uradilo jeste da je postiglo sporazumno priznanje krivice s Mlađenom Kekerovićem, koji je priznao krivicu za finansijski kriminal. Prve naznake kriminala u firmi Kekerović d.o.o. su primijećene već 2010. godine kada je kontrola inspektora UIO BiH otkrila nepravilnosti u radu.

Po okončanju istražnih radnji, prvi izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela porezne prevare i porezne utaje, UIO je proslijedila Tužilaštvu BiH 23. aprila 2010. godine, a dopunu tog izvještaja 27. februara 2012. godine. Od otkrivanja kriminala pa do priznanja krivice u septembru ove godine bilo je potrebno više od pet godina.

Privredni kriminal

Što se tiče ostalih pet firmi iz liste od šest najvećih dužnika iz privatnog sektora, podignuta je optužnica protiv Martinović Zdravke koja se tereti da je kao odgovorna osoba u preduzeću Bob-Pro iz Čitluka onemogućila naplatu prijavljenog PDV-a i akciza te je na taj način oštetila državu za 3,36 miliona KM. Martinović je državljanka BiH i Hrvatske.

Imajući u vidu trajanje suđenja za privredni i finansijski kriminal u predmetu Kekerović, presuda u slučaju Bob-Pro neće biti donesena skoro. Prema trenutno dostupnim informacijama, Tužilaštvo BiH protiv preostale četiri firme vodi istražne radnje, ali još nije došlo do podizanja optužnice.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno