Biznis

Privredna komora ZDK: Osvješćivanje kompanija o njihovim pravima i obavezama prilikom prijema učenika na praksu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

TEMA: Osvješćivanje kompanija/poslovnih subjekata  sa područja Zeničko-dobojskog kantona o njihovim pravima i obavezama  prilikom prijema učenika na praktičnu nastavu˝ održani 12.04.2023 godine (srijeda) sa početkom u 10:00, u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona su, na osnovu Pravilnika o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave izvan škole u ZDK i Pravilnika o izvođenju ferijalne prakse u tehničkim i srodnim školama u ZDK, dodijeljene zakonske nadležnosti vezano za koordiniranje aktivnostima izvođenja praktične nastave i ferijalne prakse učenika srednjih stručnih i tehničkih škola.

Shodno navednom, Privredna komora ZDK, kao integrativni faktor između obrazovnog i privrednog sektora, a u okviru redovnih i projektnih aktivnosti, kontinuirano djeluje u pravcu unapređenja kvaliteta izvođenja praktične nastave, s ciljem unapređenja kompetencija učenika, a time unapređenja konkurentnosti kompanija ZDK.

Ponosni smo na ostvarenu sinergiju aktera srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK, čime je ZDK primjer dobre prakse u Federaciji BiH.

Zahvaljujući sinergiji napravljeni su avangardni iskoraci u predmetnoj oblasti:

  • kreirani i doneseni navedeni Pravilnici, kao i prateći dokumenti za izvođenje praktične nastave,
  • unapređena dva mjesta učenja, a što je rezultiralo 896 ugovora o izvođenju praktične nastave u kompanijama, potpisanih u školskoj 22/23,
  • obučena 4 master trenera,
  • obučeno 120 mentora iz kompanija ZDK,
  • unapređen zakonodavni okvir.

 

Današnji info dani u fokusu imaju pružanje informacija poslovnim subjektima ZDK, o njihovim pravima, obavezama pri primanju učenika srednjih stručnih i tehničkih škola na praksu, a shodno Pravilniku o izvođenju praktične nastave izvan škola u ZDK.

Osvrnut ćemo se i na analize istraživanja u vezi sa stavovima kompanija o efektivnosti primjene navedenog Pravilnika.

Važan dio današnjeg sastanka su i prezentacija aktivnosti Privredne komore ZDK i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u cilju unapređenja zakonodavnog okvira srednjeg stručnog obrazovanja (formiranje i djelovanje Međusektorske radne grupe ZDK i Međukantonalne fokus grupe), a najznačajniji rezultati njihovih djelovanja su:

  • benefiti za kompanije ZDK koje primaju učenike na praktičnu nastavu,
  • obavezni ljekarski pregledi za učenike pri upisu u srednje stručne škole ZDK;
  • implementacija zakonske obaveze prijave, obračuna i uplata posebnih doprinosa za slučajeve invalidnosti i smrti učenika tokom obavljanja praktične nastave,

 

a što predstavlja značajan iskorak vezan za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi koja se odvija ili u školi ili u poslovnom subjektu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno