Biznis

Privredna komora ZDK: Amandmani na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Privredna komora ZDK: Amandmani na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH – Amandmani na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH.-

 Na osnovu člana 38. Statuta Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Zenica (˝Službene novine Zeničko – dobojskog kantona˝, broj: 6/99, 4/02, 7/06, 6/12 i 3/15), na 2. vanrednoj elektronskoj sjednici Upravnog odbora Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Zenica, održanoj 08.04.2020. godine, u t v r đ e n i  su

A M A N D M A N I

na

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH

 

  1. Amandman br.1.

 

Član 2. tačka a) Prijedloga zakona, mijenja se na način, da se nakon dijela teksta „javnih preduzeća“ dodaje „koja nisu finasirana iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti“, a nakon dijela teksta „javnih institucija“ dodaje se „koje nisu finasirane iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti“. Ostatak člana 2. tačka a) Prijedloga zakona ostaje nepromijenjen.

Nakon što se uvaži predloženi amandman, član 2. tačka a) Prijedloga zakona, glasio bi:

„a) poslovnim subjektima smatraju se: pravna lica, odnosno privredna društva, izuzev javnih preduzeća koja nisu finasirana iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, banaka i drugih finansijskih organizacija, udruženja, javnih institucija koje nisu finasirane iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, organa uprave, organa i jedinica lokalne samouprave, te fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost isključujući one koji u skladu s propisima o porezu na dohodak, porez na dohodak s tog osnova plaćaju prema paušalno utvrđenom iznosu“

Obrazloženje:

Javna preduzeća čiji su osnivači općine, gradovi, kantoni i Federecija BiH, a koja posluju po tržišnim ekonomskim principima, kao i Javne institucije čiji rad nije finansiran iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, trebali bi biti obuhvaćeni primjenom ovog zakona.

Ublažavanje negativnih posljedica na rad navedenih javnih preduzeća i javnih institucija trebaju biti obuhvaćeni ovim zakonom, jer negativne ekonomske posljedice u njihovom radu su očigledne i mjerljive, te ne postoji mogućnost da se iste prevaziđu na bilo koji drugi način, izuzev primjene odredbi ovog zakona.

 

  1. Amandman br.2.

 

Član 4. stav 2. Prijedlog zakona, mijenja se na način, da se nakon dijela teksta „11,80 KM“, stavlja tačka. Nastavak stava 2. navedenog člana se briše.

Nakon što se uvaži predloženi amandman, član 4. stav 2. Prijedloga zakona, glasio bi:

„(2) Poslovni subjekti iz člana 2. tačka a) ovog zakona imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim zakonom u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće. Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vrši se na način da se za penziono – invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.“

Obrazloženje:

Prihvatanjem ovog amandmana, poslovni subjekti iz člana 2. tačka a) ovog zakona, imali bi pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim zakonom, i u slučaju kada su održali ostvareni promet u odnosu na period prije proglašenja stanja nesreće na području Federacije BiH, a u konačnici bi se ostvarili pozitivni efekti, kako za kompaniju, tako i za kanton, Federaciju BiH i BiH, primarno kroz PDV.

Uvrštavanje cenzusa „Pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine“, doveo bi ovaj zakon, kao i mogućnost njegove operacionalizacije, u fazu špekulacije (namještanje prometa).

Tehnički je mnogo jednostavnije implementirati zakonsku odredbu koja ne bi obuhvatala uvrštavanje cenzusa vezanog „za pad ostvarenog prometa od 20% i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine“.

Postoji veliki broj proizvodnih kompanija čija je proizvodnja smanjena u ovom periodu, a ostvaruju promet prodajom zaliha gotovih proizvoda, proizvedenih u prethodnom periodu. Ukoliko se ne bi uvažio predloženi amandman, navedene kompanije ne bile subvencionirane.

 

  1. Amandman br.3.

 

U članu 4. Prijedloga zakona, nakon stava 2., dodaje se novi stav 3., koji glasi:

„(3) Poslovni subjekti iz člana 2. tačka a) ovog zakona imaju pravo na subvencioniranje troškova za neophodnu nabavku zaštitne opreme, a koju čine: instrumenti, zaštitne maske, zaštitne rukavice, dezinfekciona sredstva.“

Obrazloženje:

Poslovni subjekti iz člana 2. tačka a) ovog zakona, su za vrijeme stanja nesreće bili prinuđeni nabaviti zaštitnu opremu, a koju čine: instrumenti, zaštitne maske, zaštitne rukavice, dezinfekciona sredstva. Bez korištenja zaštitne opreme nije moguće da radnici učestvuju u bilo kakvim poslovnim procesima. U finansijskim planovima za 2020. godinu, poslovni subjekti nisu mogli predvidjeti izdvajanje sredstava za nabavku zaštitne opreme.

 PREDSJEDNICA PRIVREDNE KOMORE ZDK

mr.sci. Diana Babić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno