Biznis

Privredna komora FBiH: Gorući problem za građevinski sektor BiH u Njemačkoj

Privredna komora FBiH: Gorući problem za građevinski sektor BiH u Njemačkoj – Predsjednik Privredne Komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić uputio je inicijativu Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH u vezi potrebe rješavanja, kako su istakli, gorućeg problema sa kojim se suočava građevinski sektor Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.

Kako su istakli iz Privredne komore FBiH, realizacija ugovorenih poslova u SR Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke je onemogućena iz razloga što je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu zbog pojave korona virusa obustavila rad 17. marta 2020.godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

“Privrednici se suočavaju sa problemima upućivanja ‘detaširanih’ uposlenika iz BiH u Njemačku jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize. S obzirom na trenutna dešavanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje Njemačke ambasade-ureda za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Firme koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizirati ugovorene poslove”, naveli su.

Naglašavaju kako “osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, firme odustaju od ugovaranja novih poslova što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma”.

“Ugled i reference građevinske operative BiH, sticane od 1972. godine, dovedene su u pitanje. 2.000 radnih mjesta koje u ovom trenutku garantuje pomenuti međudržavni sporazum između država Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, su ugrožena, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni”, naglašeno je iz Privredne komore FBiH.

U dokumentu mole da se nadležni obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj sa inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i obezbijedi da u skladu s odredbama istog, osigura nastavak nesmetanog rada.

“Vjerujemo da ćete uvažavajući navedeno u što je moguće kraćem roku kontaktirati nadležne njemačke institucije i podržavajući ovu inicijativu osigurati i očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma a time radna mjesta koja zavise od njegovog provođenja”, naglašeno je.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem