Biznis

Privredna komora FBiH: Država ugrožava jako bitna radna mjesta svojih građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako su prethodnih mjeseci iz Privredne komore FBiH uputili više zahtjeva za sastanak o Pravilniku o policijskoj uniformi kojeg je usvojilo Vijeće ministara BiH, do danas predstavnici Komore i bh. kompanija koje proizvode policijsku i vojnu opremu nisu održali nijedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH.

“Kao što smo, Vas i javnost, u više navrata informisali, Pravilnik o policijskoj uniformi kojeg je usvojilo Vijeće ministara BiH, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, diskriminira domaće proizvođače i predstavlja ozbiljnu opasnost za opstojnost stotina radnih mjesta”, ponavljaju iz Privredne komore dodajući kako je neprihvatljivo da se institucije BiH onemogućavaju učešće u postupku javnih nabavki policijskih uniformi kompanijama iz BiH koje isporučuju uniforme i drugu opremu za brojne policijske agencije u Evropi.

“U cilju zaštite bosanskohercegovačkih kompanija koje uz brojna poreska opterećenja i u izrazito teškom poslovnom ambijentu vrše svoje poslovne aktivnosti, smatramo da na ovaj način država dodatno ugrožava jako bitna radna mjesta građana naše zemlje. Domaći privrednici ne traže nikakav povlašteni status, već traže jednaka pravila za sve učesnike na tržištu i poštenu konkurenciju, koja je u potpunosti onemogućena spornim Pravilnikom, koji de facto osigurava isključivo nabavku samo jedne uvozne vrste uniformi, te bi tender kao takav bio diskriminatorski prema bh proizvođačima. Na ovakav način država ne samo da nanosi štetu domaćoj privredi, već dovodi i do povećanja budžetskih izdvajanja za ove potrebe”, istakli su u saopćenju za javnost.

Način na koji bosanskohercegovačke kompanije nisu bile uključene niti informisane o radu radne grupe za izradu pravilnika te ignorisanje njihovih zahtjeva za otvoreni dijalog šalje vrlo ružnu poruku domaćim proizvođačima, naglasili su i još jednom zamolili prve ljude Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti da se odgodi primjena spornog Pravilnika te da se po osnovu ovog i njihovih prethodnih dopisa utvrdi termin sastanka na kojem bi razgovarali o navedenoj problematici.

Izvor: Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno