Biznis

Privreda u ZDK zabilježila oporavak nakon maja 2020. godine

“Privreda ZDK, uprkos pandemiji i teškim uslovima tokom 2020. godine, zabilježila je oporavak nakon maja, te je ukupni postotak izvoza sa 20 posto smanjen na 16,8; a uvoza sa 23 na 21,5 posto”, navod Indira Buza, direktorica Sektora za informatiku, statistiku i javna dokumenta u Privrednoj komori ZDK, govoreći o najvažnijim pokazateljima privrednih kretanja na prostoru ovog kantona.

Industrijska proizvodnja za prvih devet mjeseci prošle godine na ovom prostoru bila je manja za 1,2 posto u odnosu na 2019. godinu. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene, kojeg je zabilježio ovaj kanton u prvih devet mjeseci lani iznosi 2 milijarde i 303.110.000 KM, sa deficitom od 41 milion i 207.000 KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 96,5 posto, u odnosu na isti period 2019. godine, navode u Privrednoj komori ZDK, napominjući da će podatke za zadnji kvartal prošle godine imati po završetku izrade godišnjeg izvještaja.

“Ovakve promjene u robnoj razmjeni u najvećoj mjeri govore o jačini uticaja pandemije, koja je prekinula pozitivan trend povećanja izvoza i smanjenja uvoza do 2019. godine”, naglašavaju u Privrednoj komori ZDK.

(V. J. RTV Zenica/Zenicainfo)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem