Sudske klupe

Pritvor za 20 maraka i kiflu, sloboda za milionsku krađu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pritvor za 20 maraka i kiflu, sloboda za milionsku krađu – Prvo je kupila kiflu, a onda kutiju Yorka. Ukupno je stavila u promet dvije lažne novčanice od po 20 KM. Ona je neprocjenjiva opasnost za bh. društvo i njom se bavi Tužilaštvo BiH. Stoga je državni tužilac Kasim Halilčević odlučio da predloži trideset dana pritvora za Mirelu Smajlović iz Vogošće.

“Dana 19. marta 2014. godine, u Maglaju, s ciljem da se lažan novac stavi u opticaj, Mirela Smajlović i Suad Ćesko dovezli su se do pekarske radnje “Non-stop broj 3” gdje su predali krivotvorenu novčanicu od 20 KM na ime plaćanja kupljenog peciva od 2 KM”, piše u obrazloženju prijedloga za određivanje pritvora koji je krajem prošle sedmice upućen Sudu BiH.

Prethodno je za Mirelom Smajlović bila raspisana potraga, a Tužilaštvo BiH je nakon njenog hapšenja ekspresno podiglo optužnicu. Da dokaže da pravna država, ipak, postoji.

O Siniši Dodiku, biznismenu i kadru SNSD-a, nedavno smo pisali na Žurnalu. Dodik je u bjekstvu Srbiji, a osumnjičen je da je davanjem mita čelnicima Ureda za žalbe BiH nezakonito iz Puteva RS izvukao 3,5 miliona maraka. Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, zabranila je postupajućem tužiocu da traži određivanje pritvora osumnjičenom Dodiku, a samim tim i raspisivanje potjernice za njim. Pričinjena šteta od tri i po miliona maraka, očito, nije dovoljan razlog za pritvor. Za razliku od 40 KM štete koju je pričinila Mirela Smailović.

Ni slučaj Bobar Banka i kriminal procijenjen na 64 miliona eura ne uklapaju se u pritvorske kriterije pravosuđa na nivou BiH. Nakon hapšenja u akciji Lavina, Sud BiH nije odredio nijedan dan pritvora osumnjičenim Slavici Injac i Snežani Vujinić, direktoricama Agencije za bankarstvo RS, odnosno Investicijsko-razvojne banke RS. Kasnije su osumnjičenima ukinute i sve mjere zabrane. Ali su zato uvedene Mireli Smajlović.

Predmet Pavlović banka, poznatiji kao “vila” Milorada Dodika, dokaz je da pravosuđe BiH ima ujednačene kriterije. Bankar Slobodan Pavlović koji je osumnjičen da je vladaru RS-a preko svoje banke omogućio pranje skoro dva miliona marka, uhapšen je 11. februara 2016. godine. Sedam dana kasnije već je bio na slobodi. Za kriminal od preko milion maraka pritvor je nepotreban.

Kemal Čaušević i veterani carinskih prevara Anes Sadiković i Sedinet Karić na suđenje dolaze sa slobode. Osumnjičeni za organizirani kriminal vrijedan tri milijarde, pa optuženi za zlouptrebe vrijedne milion i po maraka, u pritvoru su proveli 3 mjeseca. Šezdeset dana više od Mirele Smajlović, optužene da je pričinila štetu u iznosu od 40 KM.

Dragana Čovića i Edhema Bičakčića Tužilaštvo BiH je prije desetak godina optužilo da su, kao federalni ministar finansija i federalni premijer, nezakonito odobrili nekoliko miliona maraka za kupovinu stanova podonim kadrovima. Prijedlog za pritvor nikad nije upućen. Jer Čović i Bičakčić nisu opasnost za bh društvo. Za razliku od Mirele Smajlović koja oštetila državu tako što je lažnim novčanicama od 20 KM kupila kutiju Yorka i kiflu. Pa, onda, u pritvor.

(zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno