Zenica

Prisjećanje na februar 1940. kada je Hajdar Bajrambašić (Hadžija Mazić) uvakufio svoju kuću Islamskoj zajednici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom svoje duge povijesti vakuf je odi­grao nemjerljivo veliku ulogu na planu odgojno-obrazovnog, naučnog, socijalnog, zdravstvenog, ekonomskog i sveukupnog islamskog progresa i razvoja. Čak su cijela naselja i gradovi nasta­jali i razvijali se zahvaljujući ovoj islamskoj ustanovi.

I vakuf u Bosni i Hercegovini nastao je u okrilju šerijata, razvijao se i op­stao sve do današnjih dana, odolijevajući raznim izazovima, nasr­tajima, uzurpacijama, nacionalizacijama i pokušajima bukvalne eliminacije i likvidacije.

Šesti februar važan je datum u povijesti Zenice. Na ovaj dan 1940. godine Hajdar Bajrambašić (Hadžija Mazić) stavio je svoj potpis na vakufnamu, i na taj način, u ime Allaha, na korist svih ljudi, uvakufio ono što je bilo najvrjednije u njegovom imetku. Vakufnamom koju je 13. februara ovjerio Sreski šerijatski sud u Zenici ovaj hair sahibija i jedan od najistaknutijih zeničkih vakifa uvakufio je Hadži Mazića kuću, koja je danas administrativno sjedište Muftijstva zeničkog.

Pogled u našu povijest, nas koji živimo u ovom gradu, ne bi bio isti da nemamo Hadžiju Mazića i njegov vakuf.

Nastojeći iskazati našu zahvalnost, ali i podsjetiti muslimane na veliko djelo ovog hair sahibije, u Muftijstvu zeničkom i Medžlisu Islamske zajednice Zenica odlučili smo različitim sadržajima obilježiti ovaj značajan jubilej.

Između ostaloga, u Muftijstvu će u ponedjeljak 14. februara, sa početkom u 10.00 sati, biti organiziran svečani prijem za istaknute zeničke vakife na kojem će biti dodijeljeno priznanje Vakif godine najistaknutijem vakifu u protekloj godini na području Medžlisa IZ Zenica, a imami Medžlisa IZ Zenica uče hatmu, koja će biti okončana učenjem hatma-dove u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji, u nedjelju 13. 02., posije podne-namaza, kaže se u saopćenju Muftijstva zeničkog koje potpisuje muftija Mevludin Dizdarević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno