Info

Prirodne nesreće odnose sve veći broj života

Broj stradalih se mjeri stotinama hiljada
Broj stradalih se mjeri stotinama hiljada
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj stradalih se mjeri stotinama hiljada: Prirodne nesreće odnose sve veći broj života- Ured Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) navodi da je u prirodnim katastrofama poput suša, vrućina, oluja i poplava koje su u posljednjih 20 godina zabilježene u svijetu smrtno stradalo 606.000 ljudi.

U izvještaju kojeg su objavili UNISDR i Centar za epidemiološka istraživanja sa sjedištem u Belgiji navodi se da se u vrhu zemalja koje su najviše pogođene prirodnim nesrećama nalaze Sjedinjene Američke Države (SAD), Kina, Indija, Filipini i Indonezija.

Ističu da je od 1995. godine do sada usljed klimatskih promjena poginulo 606.000 osoba, dok je povrijeđena, ostala bez kuća ili ima potrebu za pomoći oko 4,1 milijarda osoba, prenosi anadolu Agency.

Od svih prirodnih nesreća najuticajnije su poplave od čijih posljedica je život izgubilo 157.000 osoba. U olujama su poginule 242.000 osobe, a u velikim vrućinama 164.000 od kojih 90 posto se odnosi na evropske zemlje.

Zbog prirodnih nesreća, zemljotresa i cunamija ekonomski gubici na godišnjem nivou se procjenjuju između 250 i 300 milijardi dolara.

Debarati Guha-Sapir, direktor Centra za epidemiološka istraživanja sa sjedištem u Belgiji navodi posebno poplave i suše izazivaju masovne migracije i građanske nemire.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno