Info

Primjena Zakona o nasljeđivanju u FBiH

Sastanak o primjeni Zakona o nasljeđivanju u F BiH i efikasnosti provođenja ostavinskog postupka
Sastanak o primjeni Zakona o nasljeđivanju u F BiH i efikasnosti provođenja ostavinskog postupka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Primjena Zakona o nasljeđivanju u FBiH- Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo upriličilo je danas konsultativni sastanak o pitanjima i problemima primjene Zakona o nasljeđivanju u Federaciji BiH, sa predstavnicima Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, federalnih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, općinskih službi za opću upravu i matičarima.

Cilj sastanka je unapređenje efikasnosti provođenja ostavinskog postupka kroz unapređenje kvaliteta sastavljanja smrtovnica što je, kako je navedeno, od velikog značaja u segmentu ostvarivanja i zaštite ljudskih prava-prava na imovinu i ispunjenja obaveza naše države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da je ovo ministarstvo u proteklom periodu intenzivno radilo na uspostavljanju saradnje i koordinaciji aktivnosti sa svim nadležnim pravosudnim i institucijama uprave u cilju postizanja očekivanih efekata reformi koje su u toku.

“Rezultat pokrenute saradnje sa notarima na području Kantona Sarajevo i Notarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine je i današnji sastanak koji, očekujemo, treba dati odgovore na brojna pitanja i probleme sa kojima se notari kao sudski povjerenici za ostavine u oblasti primjene Zakona o nasljeđivanju u Federaciji BiH susreću u svom radu, u saradnji sa matičnim uredima općina, te u cilju unapređenja sistema i podizanja nivoa efikasnosti rada”, rekao je ovom prilikom ministar Nenadić.

Notar Džemaludin Mutapčić u svom izlaganju ovom prilikom istaknuo je značaj smrtovnice u zakonu i pravnoj praksi u vezi sa zaštitom ljudskih prava u ostavinskom postupku, te je iznio neke od karakterističnih problema sa kojima se notari susreću u praksi, a koje je moguće prevazići u saradnji sa matičarima.

Predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ukazali su na potrebu da se javnosti ukaže na odgovornost svakog pojedinca za tačnost ličnih podataka, kao i potrebu razvoja tehničkih mogućnosti registara matičnih podataka građana.

Zaključci današnjeg sastanka bit će dostavljeni Federalnom ministarstvu pravde i Notarskoj komori Federacije BiH, kako bi inicirali slične aktivnosti i u drugim kantonima u Federaciji BiH. Na taj način će se doprinijeti jedinstvenoj primjeni propisa u ovoj oblasti i ujednačavanju pravne prakse na području Federacije BiH i poslati poruka da institucije sistema samo kroz saradnju mogu dovesti do unapređenja postojećeg stanja, istaknuto je ovom prilikom.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno