Naše

Primjedbe na račun CIK-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mnogim građanima BiH je rad CIKa (Centralne Izborne Komisije) veoma upitan od izbora 2010. godine kada je Željko Komšić bio izabran kao presdjednik ispred Hrvata, ali zbog velikog broja glasova odlučeno je da ga nisu birali Hrvati tako da on nije mogao da bude ispred te grupe; to jeste, građani BiH mogu glasati za koga hoće, ali to ne znači da će se njihovi glasovi ispoštovati i CIK može da mjenja stvari po svome nahođenju.

Ove godine smo imali primjer osoba koji su se opredjelili da budu Srbi, ali CIK im je to dozvolio u nekim slučajevim, dok im nije dozvolio u drugim slučajevim; to jeste, izbor nacionalnosti nije slobodan i odlučuje ga CIK. Onda smo imali primjedbe na jednog člana narodne skupštine entiteta Republike Srpske koji je optužen za genocid (ovdje bih naglasila riječ ‘genocid’) gdje je CIK odlučio da se mandat ne ukida.

Svi smo svjesni da je u BiH izborni zakon u opštem haosu (npr. Nakon posljednjih izbora, jedna žena iz SBB stranke je ušla u parlament na osnovu toga što je Srpkinja, ništa se više nije uzimalo u obzir, što je naravno diskriminacija višeg stepena), ali CIK ne pomaže da se ublaže nedostatci tog zakona, nego ih još pogoršava.

Plenuma građana Zenica je CIKu poslao zahtjev da se rezultati, odnosno procenti rezultata izbora predstave realnije; to jeste, da se ne smatra da u BiH živi 300% glasača, te da se uzmu u obzir nevažeći listići. CIK je poslao odgovor na ovaj zahtjev, međutim njihov odgovor nije ima nikakve veze sa zahtjevom. Plenum građana Zenica (PGZ) je onda poslao detaljan obješnjenje našeg zahtjeva, međutim CIK nije odgovarao. Tako da je PGZ poslao napomenu na koju nam je CIK odgovorio ali njihov odgovor opet nije bio odgovor na naše primjedbe. Nakon toga smo ih obavjestili da ćemo sami objeviti realne procente ako oni to ne odrade. Sa obzirom da CIK nije uvažio naš zahtjev, mi smo obradili rezultate izbora.

Ukupna izlaznost na izbore 2014. godine je: 1,787,461.

Ukupan broj ‘Bošnjačkih’ stranaka je 10, a ukupan broj glasova koje su dobile Bošnjačke stranke je 752,237 što je 42.08%. Ukupan broj Srpskih stranaka je 3, a ukupan broj glasova koje su ove stranke dobile jeste 652,602 to jeste 36.51%. Ukupan broj Hrvatski stranaka je 4, a ukupan broj glasova koje su ove stranke dobile je 245,295 ili 13.72%. To jeste, ni jedan Hrvatski član nemože imati više od 13.72%. CIK nas obavještava da gosodin Čović ima 52.204%. Ni jedna Srpski član nemože imati više od 36.51% glasova, međutim CIK nas obavještava da gospodin Ivanić ima 48.697%. Ni jedan Bošnjački član nemože imati više od 42.08% glasova, međutim CIK kaže da gospodin Izetbegović ima 32.867%, plus gospodin Radončić koji po CIKovim izvještajuma ima 26.781%, to jeste, od 10 stranaka ova dvojica imaju 59.648%. Zašto su procenti po CIKovim izvještajima ovako visoki? Zato što CIM smatra da BiH ima 300% glasača, te ne uvažavaju nevažeće listiće. Nevažeći istići se moraju uzimati u obzir jer ako se ne uzmu u obzir to je podsticaj strankama da aktivno djeluju na poništavanju listića. Vjerujemo da upravo ovo i rade vladajuće stranke – u Mostar, npr, veći je broj nevažećih listića gdje HDZ ili SDA nisu u vodstvu, nego na mjestima gdje su HDZ i SDA jake.

Ukupan broj nevažećih listića u entitetu Federacija iznosi 83,375, a u entitetu Republika Srpska iznosi 53,952; to jeste, u cijeloj BiH ukupan broj nevažećih listića iznosi 137,327 što je 7.68%. Ovo je više nego ukupan broj glasova koje je dobio gospodin Čović. Veoma se lako može zaključiti da je u BiH absurdno velik broj nevažećih glasova.

Realniji procenti bi bili:

image 

Zašto se političari bore za veće procente; zašto napuhuju procente? Zato što međunarodna zajednica zna samo takav rezultat. Legitimitet naših političara ovisi o tom procentu. Kada dođe predstavnik bilo koje države, član predsjedništva sa 18% glasova nema neki legitimitet, a da ne spominjemo da sve tri člana predsjedništva BiH (gospodin Ivanić, gospodin Izetbegović i gospodin Čović) imaju ukupno 38.78% glasova. Narod birao? U BiH je sistem takav da nema demokratije, tako da narod i nemože da bira.

Naravno, ovi rezultati potežu još jedno veoma važno pitanje: Zašto je toliko mnogo Bočnjačkih stranaka, a tako malo Srpskih?

 

 

 

 

MELIHA BAJRAMOVIĆ

Cifre pruzete sa https://www.izbori.ba/Potvrdjeni2014/Finalni/PredsjednistvoBiH/Default.aspx



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno