Zenica

Prijeti li Zenici mostarski scenarij: Alarmantno stanje na deponiji Mošćanica

Podijeli ovu vijest:
Prijeti li Zenici mostarski scenarij: Alarmantno stanje na deponiji Mošćanica – Zastupnik Nusret Imamović u Skupštini ZDK uputio je inicijativu prema Ministarstvu za prostorno uređenja, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Kako se navodi u ovoj inicijativi, ona ima za cilj neophodnu realizaciju projekata formiranja reciklažnih dvorišta-pretovarnih stanica za 8 općina kantona koje dovoze otpad na Regionalnu deponiju Mošćanica, kako bi se značajne količine komunalnog otpada iskoristile ili reciklirale, uz istovremeno uštedu skladišnog prostora tijela deponije. Do tada, ministarstvo bi subvencioniralo troškove transporta otpada do same deponije komunalnim preduzećima koji odlazu otpad na ovu deponiju, budući da je cijena otpada na ulazu u deponiju svima ista, a udaljenost od deponije nije ista za sve općine kantona, što zapravo tjera komunalna preduzeća da povećaju cijenu zbrinjavanja otpada.

PROČITAJTE I:   FOTO: Sarajevska Pop rock škola na Zenica Summer Festu

Imamović u inicijativi također navodi da je trenutno aktivna kaseta na RD Mošćanica, gotovo napunjena, a da se nisu stekle pretpostavke za otvaranje nove, te smatra da bi se u narednih nekoliko mjeseci mogao očekivati sličan scenarij kakav danas ima deponija Uborak u Mostaru.

S tim u vezi vrlo je važno da ministarstvo načini vrlo važne projektne korake kako bi ZDK imao efikasniji sistem upravljanja otpadom i zadovoljstvo građana u isto vrijeme, zaključuje Imamović.

PROČITAJTE I:   FOTO: Nedjelju obilježio sjajan dvostruki program na Zenica Summer Festu

slobodna-bosna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno